Читај ми!

Како је текла акција спасавања седмогодишњег детета из шахта у Калуђерици

Шесточланој ватрогасно-спасилачкој екипи Вождовац требало је мање од минута да крене на терен по позиву да је дете у Калуђерици упало у шахт. Дете је извучено живо, без озбиљнијих повреда. Хитна помоћ га је превезла у Тиршову. Адреналин, стрес, страх, мора брзо да се размишља, поготово кад је у питању седмогодишње дете.

Синоћ око 19 часова, седмогодишње дете упало је у шахт дубок девет метара у Калуђерици. Ватрогасци су га извлачили специјалном опремом и дете је прошло без озбиљнијих повреда.

"Видели смо шахт који се налази између две зграде које су у изградњи. Шахт је био ширине између 50 и 60 фи, дубине око девет метара. Погледали смо доле, видели смо дете, које је комуникативно, које се држало за ланац који су му спустили људи који су били поред. Један од њих је био његов отац. Дете је било доле у води која је достизала до његовог струка", наводи Горан Радовановић, вођа ватрогасно-спасилачке групе.

Специјалне мердевине, најуже које постоје, успели су да спусте до детета.

"Када смо спустли мердевине, успели смо да га убедимо да он полако попусти једном руком тај ланац, да се полако ухвати за мердевине другом руком, што је он то успешно урадио. Пребацио је и другу руку на мердевине, међутим, никако није успео да стане ногом. Мало смо се убеђивали, пошто није веровао свему томе, шта ће се десити. После неких тридесетак секунди он је стао на мердевине, заглио их, ми смо га извукли у року од 20 секунди из шахта", објашњава Радовановић.

Цела акција трајала минут

Срећа у несрећи је то, кажу ватрогасци, што је дете могло да прича, а то није чест случај. И одраслог човека у таквој ситуацији, у мраку, на дубини, савладао би страх. Ватрогасци су обучени и за те ситуације. Цела акција је трајала минут. Дете је извучено живо, без озбиљнијјих повреда. Хитна помоћ га је превезла у Тиршову.

"Највећа срећа у свему томе на дубини од девет метара је да се дете није повредило, није имало озбиљне фрактуре, имао је огулетине по себи зато што је највероватније при паду ударао о ивице доле и то што бунар није имао воде и што се све десило пре синоћњег невремена", наводи Радовановић.

Све се то догодило на приватном поседу, на градилишту. О томе како се дете нашло на том месту, како је упало, нико на лицу места није хтео да прича. Данас је екипа шахт затворен.

Овакве ситуације се дешавају, али ретко, кажу ватрогасци. Годишње буде десетак случајева да неко упадне у отворен шахт. Кад се то догоди, помоћ стиже врло брзо по позиву на број 193.

недеља, 30. јун 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару