МУП објавио нова правила за возаче електичних тротинета која важе од 15. јуна

Министарство унутрашњих послова објавило је данас нова правила за возаче електричних тротинета која ступају на снагу од 15. јуна.

Возачи електричних тротинета ће моћи да учествују у саобраћају само ако имају налепницу коју издаје Агенција за безбедност саобраћаја. Моћи ће да возе електрични тротинет на бициклистичким стазама, пешачко-бициклистичким стазама или бициклистичким тракама.

"Уколико не постоји предвиђена стаза, возач електичног тротинета може се кретати коловозом на путу на коме је ограничена брзина кретања 30 километара на сат, односно 50 уколико има више од 18 година", наведено је у објави Министарства на Инстаграму.

Возачи ће такође морати да носе светлобојни прслук током вожње коловозом, али и бициклистичком стазом ноћу и у условима смањене видљивости.

"Возач је у обавези да носи заштитну бициклистичку кацигу, а током вожње забрањено је коришћење слушалица и аудио уређаја на оба ува", истиче МУП.

На електричном тротинету неће смети да се вози више особа, а возач ће приликом прелажења улице морати да сиђе са тротинета и да је пређе пешице, осим на прелазу бицилистичке стазе.

четвртак, 20. јун 2024.
34° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије