Достављачи у "маказицама" – какво их осигурање штити у случају саобраћајне незгоде

У сталној трци са временом и за хонораром, достављачи хране често ризикују и своје и животе других у саобраћају. У достављачким фирмама тврде да су сви радници осигурани, али пракса показује да се велики број несрећа у којим учествују никада не пријави.

Пре неколико дана у судару у Улици цара Душана оборен је мотоциклиста, возач достављачке службе. То је само једна у низу саобраћајних незгода у којима су учесници достављачи. Дневно буде на десетине таквих случајева, кажу из Агенције за безбедност сабраћаја.

"Да би њихови приходи били што већи, кршећи саобраћајне прописе они изазивају саобраћајне незгоде, па је Агенција већ имала састанак са тим фирмама. Они користе руте које су најближе адреси где достављају пакет", рекао је Мирко Коковић, помоћник директора Агенције за безбедност саобраћаја

На раскрсницама не уступе првенство пролаза или прекрше правило десне стране, кажу полицијски службеници који раде увиђаје. Међутим, мање је незгода него прошле године.

"Примећен је знатни број смањена број саобраћајних незгода, броја погинулих и повређених. Прошле године до сада имали смо 38 погинулих лица, а ове 28", навео је Ивица Булатовић из Управе саобраћајне полиције.

Прошле године погинуо је један достављач, а повређено је на десетине. Осигурање имају сви запослени, тврде у једној достављачкој служби.

Само прошле године та фирма исплатила је 971.000 евра осигурања радницима на њиховој платформи широм Европе, у 27 држава. У року од пет дана достављачима буде уплаћен новац, али само ако су пријављени на апликацији.

"То све компанија среди, имамо све покривено комплетно осигурање. Има на апликацији све лепо објашњено, уђе се, има пише осигурање и ту се уђе све пише каква документација треба да се достави", навела је Слободанка Ђурић, достављач.

Апликација за доставу има неколико, али нису сви радници пријављени. Они који нису запослени у достављачкој служби и возе поруџбине искључиво за апликацију, немају осигурање, кажу упућени. Њима је то додатна зарада. Све је више и страних радника који достављају храну. Поставља се питање како су они осигурани.

Пракса показује да се многе саобраћајне незгоде у којима учествују достављачи и не пријаве.

четвртак, 20. јун 2024.
34° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије