Читај ми!

Први Пупинов форум у Београду – јачање партнерства Србије и САД у свету промена

На првом "Пупинов форум" у Београду, који је окупио је представнике Србије и Сједињених Америчких Држава, говорило се о геополитичким кретањима, као и о пословној и академској сарадњи. Циљ је јачање партнерства Србије и САД у свету промена, кажу организатори.

Време је да се надокнаде пропуштене године и да Србија сама креира слику о себи и своју позицију у Сједињеним Америчким Државама.

Из "Пупин иницијативе" зато достављају Вашингтону информације о ситуацију на Балкану, српској позицији и важности добрих односа Србије и Америке.

"Постоје и друга достигнућа на која смо поносни – заједница најуспешнијих Срба и Американаца коју смо окупили у обе земље, под окриљем 'Пупин иницијативе'. Покренули смо Pupin feloship програм за најбоље студенте Србије и Америке да бисмо креирали нову генерацију људи који ће сутра бити доносиоци одлука у обе земље", каже изврши директор "Пупин иницијативе" Вук Велебит.

Тражи се начин и новац да студенти из Србије иду на мастер студије на најпрестижније америчке универзите, али да и амерички универзитети дођу у Србију.

Размена државних службеника

Марко Ђурић, министар спољних послова Србије верује сарадња и слање кадрова у овакве установе може да допринесе развоју образовног ниво Србије.

"Био сам пре неколико месеци гост Lorens Clivemor, националне лабораторије у Калифорнији. Реч је о једној од најбољих научних установа те врсте на свету. Фасцинантно је видети да и тамо има научника из Србије. Жеља нам је да у будућности наше научне институције више раде са америчким", поручује Ђурић.

Са америчком администрацијом договорена је размена државних службеника. Србија ће ширити и мрежу дипломатско-конзуларних представништава у Америци.

"Србија и Западни Балкану имају шта да понуде"

Прва заменица помоћника америчког државног секретара за Европу и евроазијска питања Јури Ким изјавила је САД нема ближе партнере од Европе, као и да се радују дану када ће Србија постати чланица ЕУ.

"Србија и Западни Балкан имају шта да понуде европским и америчким партнерима, попут све динамичнијих економија, које привлаче све више инвеститора, младе талентоване радне снаге која је спремна да изгради високотехнолошку, зелену средину. Заједнички ћемо да градимо будућност коју желимо да видимо за Србију, Западни Балкан, Европу и САД", навела је Ким. 

Џими Картер, последњи је амерички председник који је посетио Србију, 1980. године. Време је да се сарадња две државе обнови и на том највишем државном нивоу, речено је на форуму.

четвртак, 27. јун 2024.
20° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару