Читај ми!

Зашто су важни превентивни прегледи код деце која се баве спортом

Узнемирила нас је вест да је једанаестогодишњи дечак преминуо након што му је позлило на тренингу кошарке. Доктор Владислав Вукомановић, управник Педијатријске клинике "Института за мајку и дете", каже за РТС да су најчешћи узроци таквих смрти неоткривене болести срчаног мишића, истичући важност превентивних прегледа.

Др Владислав Вукомановић, гостујући у Београдској хроници, рекао је да један од 100.000 спортиста премине током тренинга или спортске активности.

"Узроци су најчeшће неоткривене болести срчаног мишића. Може да буде реч о упали срчаног мишића или о аритмијама које се ни на превентивним прегледима не могу открити", рекао је Вукомановић, коментаришући вест да је болници у Панчеву преминуо дечак коме је позлило на тренингу.

Према његовим речима, превентива су прегледи, посебно кардиолошки, који треба да се обављају једном до два пута годишње у зависности да ли је дете активни или рекреативни спортиста.

"Веома је важно узети у обзир на шта се дете жали – да ли је имало тегоба у току оптерећења или мировања, да ли у породици постоји да је неко ко је умро пре 50 године или изненада. На основу кардиолошког прегледа, може да се открије велики број потенцијално леталних обољења", указује доктор. 

"Равни табани и крива кичма"

Говорећи о бесплатним физијатријским прегледима деце, Вукомановић је рекао да су прошле недеље практично код сваког другог откривени равни табани, крива кичка, сколиоза или кифоза.

"То је последица лошег држања наше предшколске и школске деце. Дати су им савети и препоручене вежбе. Превентивни преглед су значајни и за децу и одрасле за унапређење здравља, али и за откривање болести у раним фазама", наводи доктор.

Др Владислав Вукомановић саветује родитеље да редовно једном до два пута годишње доводе децу на прегледе код педијатара у домовима здравља да би се на време открила и лечила потенцијална обољења.

четвртак, 20. јун 2024.
34° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије