Пашалић: Падинска Скела поступила по препорукама Заштитника грађана

Заштитник грађана Зоран Пашалић изјавио је да су КПЗ у Београду-Падинска Скела и Управа за извршење кривичних санкција поступили по свим упућеним препорукама односно предузели активности у том циљу.

Подсетимо, Заштитник грађана је у испитном поступку контроле рада КПЗ у Београду - Падинској Скели који је покренуо по сопственој иницијативи, а након што је 20. марта ове године из средстава јавног информисања дошао до сазнања о томе да је 4. фебруара прекршајно кажњено лице преминуо у том заводу, те да је био жртва психичког и физичког насиља и злостављања од стране тројице прекршајно кажњених лица са којима је боравио у спаваоници, утврдио пропусте у раду тог завода и с тим у вези сачинио Извештај о случају са препорукама које су упућене КПЗ у Београду-Падинској Скели и Управи за извршење кривичних санкција.

Извештај са препорукама је доступан на: Заштитник грађана утврдио бројне пропусте у раду КПЗ у Београду - Падинској Скели (ombudsman.rs)

Пашалић је даље навео да је Управа за извршење кривичних санкција препоруке Заштитника грађана проследила управницима свих завода којима је наложено да се у даљем раду придржавају истих.

Уједно, из одговора Управе произлази да је Центру за обуку Управе наложено да у сарадњи са Специјалном затворском болницом организује обуку за све здравствене раднике КПЗ у Београду-Падинској Скели за примену Приручника за рад здравствених радника у заводима за извршење кривичних санкција, Приручника за примену Истанбулског протокола, као и да спроводе обуку свих запослених у Служби за обезбеђење овог завода о важећим прописима и стандардима у области заштите од злостављања као и о факторима ризика и препознавању знакова или индикација који могу указивати на то да је лице лишено слободе изложено насиљу, истиче се у саопштењу.

Извештај Заштитника грађана достављен је Одељењу за инспекцију Управе како би даље контролисало да ли овај завод и други заводи поступају у складу са датим препорукама Заштитника грађана и Националног механизма за превенцију тортуре, редовним обављањем надзора и предузимањем мера у складу са законом.

Наводи се да је Управа обавестила овај орган да је Одељењу за инспекцију наложено да предузме мере у циљу ближег одређивања начина рада приликом смештаја прекршајно кажњених лица на казну затвора до 30 и 30 дана у спаваонице и просторије за заједнички боравак, тако да се спроводи у сарадњи различитих служби завода и уз прослеђивање чињеница и података од значаја за оцену међусобног утицаја и опасности од физичког и психичког угрожавања.

У том смислу, Директива Управе из 2015. године ће бити измењена.

КПЗ у Београду-Падинској Скели је обавестио Заштитника грађана да је у циљу поступања по препорукама предузео следеће активности: ангажовао лекара опште праксе, да су сви здравствени радници упознати са обавезом да о свим констатованим повредама које представљају знак или индикацију да је према лицу лишеном слободе примењено насиље увек и одмах обавесте усмено а потом и писмено управника завода и доставе потпуни лекарски извештај као и да фотографишу све повреде, односно да у свему поступају у складу са важећим прописима и међународним стандардима, наводи се у саопштењу.

Такође, сви запослени који су у непосредном контакту са осуђеним лицима упознати су са тим да су у законској обавези да евидентирају и извештавају претпостављене о свим догађајима и запажањима о осуђеним лицима а поготово о ситуацијама где је угрожена нечија безбедност или може бити угрожена.

"Најзад, завод је обавестио овај орган о томе да је у циљу побољшања општих услова за извршење казне лица осуђених за прекршај у марту месецу сачињена нова процедура смештаја и поступања према прекршајно кажњеним лицима која се примењује од почетка априла. Заштитник грађана биће обавештен о исходу дисциплинских поступака покренутих против запослених у КПЗ Београду-Падинској Скели", додао је Зоран Пашалић.

среда, 26. јун 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару