Читај ми!

"Ада 2024" – Сектор за ванредне ситуације показао вежбе хитног реаговања

На Ади Циганлији одржана је показна вежба припадника Сектора за ванредне ситуације МУП-а, и других субјеката заштите и спасавања "Ада 2024". Србија мора да има јак систем заштите и спасавања, посебно у условима убрзаних климатских промена, оцена је министра унутрашњих послова Ивице Дачића.

Припадници Сектора за ванредне ситуације одржали су показну вежбу заштите и спасавања субјеката на Ади Циганлији.

Пре почетка показне вежбе хитног реговања "Ада 2024", обратили су се министру унтрашњих послова Ивици Дачићу.

"Господине потпредседниче Владе и министре унутрашњих послова, припадници Сектора за ванредне ситуације спремни за извођење вежбе `Ада 2024`" – обратили су се пре почетка. 

Када се у води чека спас, није свеједно ни када је реч о вежби

До особе која се давила, екипа Хеликоптерске јединице стигла је за свега неколико минута, и бочном дизалицом је извукла.

"Најбитније да се појавимо у што краћем временском периоду и да што брже урадимо", каже начелник Националног тренинг центра Александар Марсенић.

Наводи да је реч о захтевном задатку.

"Морамо да обратимо пажњу на све сегменте и качења, и давања знакова и комуницирања са копилотима у хеликоптерској јединици, све је битно у овој акцији", објашњава Марсенић.

Разноврсне показне вежбе на "Ада 2024"

Осим на води, имали су посла и на копну.

Гасили су пожар на отвореном и у затвореном простору, спасили и евакуисали угрожене са вишеспратнице.

У свему томе помогле су и друге службе.

Командант Ватрогасно-спасилачке бригаде Београд, Драган Миковић каже да користе ресурсе Црвеног крста Србије, добровољна ватрогасна друштва и цивилне заштите у реалним ситуацијама.

"Сваки део вежбе који је рађен – то је све из реалне ситуације са којима се ватрогасци спасиоци сваког дана сусрећу. Најчешће се сусрећемо са пожарима", објашњава Миковић.

Ресорни министар оцењује да је Сектор за ванредне ситуације напредовао претходних година, и најављује улагање у опрему и боље услове рада.

Министар унутрашњих послова Ивица Дачић каже да су храбри људи ангажовани и у интервенцијама са опасним материјама, и у ситуацијама могућих акцидената на копну и у води.

Истиче да асистирају у тешким саобраћајним незгодама како би се повређени што безбедније избавили из ситуација у којима су им животи угрожени.

"Само од почетка ове године у 15.000 интервенција, угасили су више хиљада пожара и спасили су 614 живота", подвлачи министар.

Током вежбе, у гашењу пожара учествовали су и ватрогасни хеликоптери.

Посебну пажњу привукао је и руски хеликоптер "камов 32", којег је јавност имала први пут прилику да види током гашења пожара у Кинеском тржном центру пре неколико месеци.

уторак, 02. јул 2024.
20° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару