Читај ми!

За ваздушну пушку довољна лична карта и 15.000 динара – рањени дечак у Београду упозорење да није за свакога

Једанаестогодишњи дечак рањен је из ваздушне пушке док се играо са друговима у дворишту. Комшија који је пуцао са оближњег прозора је ухапшен. То није први пут да неко буде рањен на сличан начин. Опасност вреба кад ваздушну пушку поседује онај ко не би смео да је има. Ко може да купи ваздушну пушку и да ли се проверава ко све има такво оружје?

Други пут у последњих пет година у Сарајевској улици у Београду пуцано је на пролазнике из ваздушне пушке. Шездесетогодишњи мушкарац је у суботу из једне од стамбених зграда пуцао на дечака у дворишту и ранио га. Убрзо је приведен, а на саслушању није желео да говори.

Ваздушна пушка може да се купи у било којој продавници оружја. Важно је само да је особа пунолетна. Ипак, одређена правила постоје.

"Обе категорије Ц и Д тог оружја могу да набаве пунолетна лица уз личну карту без одобрења, с тим што се Ц категорија обавезно пријављује полицији, а Д категорија се не пријављује, тј. не евидентира се. То значи да пунолетно лице може да купи оружје Д категорије и да га без проблема држи", каже Душко Илић из Националне асоцијације за оружје у Србији.

Пре куповине ваздушне пушке не морате на лекарски преглед

За ваздушно оружје већег калибра, Ц категорију, потребно је да чувате документацију из МУП-а. Куповину у року од 8 дана треба да пријавите полицији уз доказ о пореклу оружја. За мањи калибар, Д категорију, важан је рачун из продавнице као доказ о поседовању.

"Поседовање класичне ваздушне пушке се не заводи, али морате продавцу да покажете личну карту. Затим, морате да имате рачун када сте купили пушку, па и у књигама продавца постоји траг да сте ви купили ту пушку тада, значи не пријављује се полицији, али у случају неког проблема постоји траг ту. Проверу могу да врше само овлашћена лица уз судски налог", каже Иван Урошевић, инструктор за безбедно руковање оружјем.

Такво оружје може да се забрани, уколико се процени да особа није здрваствено способна, каже Душко Илић.

Међутим, здравствено стање може да се утврди тек накнадно, што може да буде касно, јер особа пре куповине не мора на лекарски преглед или курс. Најјефтиније ваздушно оружје кошта око 15.000 динара.

Није први пут да неко буде повређен

Има и пушака од две, три хиљаде евра, које користе спортисти. Правила су иста као за ватрено оружје, а закон је дефинисао увоз, продају, начин на који се чува, носи и користи. Међутим, има простора за нова правила, кажу стручњаци.

"Закон о оружју као и сви остали закони морају константно да се усклађују и мењају. Макар неки информативни курс да се уведе, није лоше, али није у склопу још увек никаквих промена, било да се ради о ер софт оружју, ваздушном или другом, све је то још либерални систем набављања и поседовања", каже Иван Урошевић, инструктор за безбедно руковање оружјем.

Није први пут да неко буде повређен из ваздушне пушке. Непозната особа пуцала је 2021. године у правцу школског дворишта на Вождовцу, а 2022. ухапшени су тинејџери од 15 и 13 година јер су пуцали из ваздушне пушке и погодили пролазницу у главу. Упућени процењују да у Србији има око 100.000 комада ваздушног оружја.

Ако се пуца из близине, то оружје може да нанесе тешке телесне повреде. За кривично дело изазивање опште опасности предивиђена је новчана и казна затвора до пет година.

среда, 26. јун 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару