Читај ми!

Уручени уговори најбољим младим медицинарима; Вучић: Улагаћемо још много више у здравство

Председник Александар Вучић изјавио је на церемонији уручења уговора о раду најбољим дипломцима медицинских факултета и средњих медицинских школа у Србији, да држава улаже много новца у здравствени систем, као и да ће улагати још много више, јер је здравство један од стубова развоја нашег друштва и опстанка земље.

У Палати Србије одржана је свечана церемонија уручења уговора о раду најбољим дипломцима медицинских факултета и средњих медицинских школа у Србији којој je присуствoвао председник Србије Александар Вучић

"Много вам хвала што сте данас овде. Ово је постала традиционална акција, нешто чиме се поносимо сваке године, али ћу данас за нијансу другачије да говорим него претходних година. Улажемо много новца у здравствени систем, улагаћемо још много више. У временима која су пред нама, а реч је свакако о тешким временима на светском нивоу, надам се да ћемо ми живети у нешто лакшим условима него остали, по први пут после више векова", истакао је Вучић обраћајући се дипломцима.

Нагласио је да ће један од стубова развоја нашег друштва и опстанка наше земље бити здравство заједно са фармацијом.

"Као и храна коју ћемо морати да обезбедимо. И наравно вештачка интелигенција, напредак наше софтверске индустрије и то су ствари које ће земљу гурати напред и чувати је да постоји. Због тога је ваша улога, поштовани дипломци, огромна", навео је Вучић.

"Држава је у нас уложила све"

Поручио је да увек треба да имају захвалност према држави. "То није захвалност ни мени, ни министру - захвалност држави. Држава је у нас уложила све. Огроман новац да би нас школовала. Да би нам помогла да будемо много бољи него што бисмо иначе били. И увек морамо да показујемо захвалност према држави", рекао је Вучић.

Каже да, када је постао стипендиста са 19 година, да је знао да је држави дужан за то.

"Знао сам колико је држава у мене уложила да бих нешто научио. И да бих морао једног дана да јој вратим. Али ја не волим ту реченицу у којој све зависи од државе. Ми ћемо на крају, захваљујући добрим економским резултатима, да обнављамо болницу за болницом. Да подижемо нове клиничке центре и болнице. Да подижемо нове здравствене центре, домове здравља, нове амбуланте. Али оно што ми морамо да променимо јесте да променимо себе и свој однос унутар система. То је као да градимо најлепши подрум, најлепши кров, најлепшу фасаду, а унутар куће нисмо себе променили. Мораћете и ви, не само себе да мењате, већ да мењате и ове старије са којима ћете да радите", навео је Вучић.

"Или радите најбоље или немојте да радите"

Председник Србије поручио је најбољим дипломцима медицинских факултета и средњих медицинских школа у Србији да се посвете раду, да поставе лествицу високо и сањају велике снове јер без тога, како је рекао, нема резултата.

"Тренд у свету је само да скраћујемо радно време. То неће бити тренд у Србији, макар не у наредне три године. Дакле, ти који хоће да раде мање, њихови ће резултати бити мањи. Ако радиш шест сати дневно и четири дана, можеш да оперишеш десеторо људи, ако радиш осам сати дневно и пет или шест дана можеш да оперишес дупло више и толико живота да спасиш, толико можеш и да зарадиш", рекао је Вучић у обраћању.

Он им је рекао и да морају да мењају, не само себе, већ и старије са којима ће радити. "Код нас неретко постоји приступ - ја сам сад добио диплому, своје сам завршио, само чекам и тражим од државе да добијем највећу могућу плату. Ја вас само молим да урадите све што можете и да радите више. Или радите најбоље или немојте да радите, како су то говорили они који су најуспешнији у сваком послу. И зато је моја молба да заједнички и изнутра промените све нас старије који нисмо спремни на промене", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је његова молба њима да буду вредни, радни и да им се амбиције не заврше данас, него да буду веће и за специјализацију и за даље усавршавање и за даљи напредак.

Председник Вучић је истакао да је за њега држава нешто најважније и нешто најсветије и поручио им да остану у Србији.

Програм запошљавања најуспешнијих дипломаца

Свечаности су присуствoвали и министар здравља Златибор Лончар, као и представници медицинских факултета и средњих медицинских школа и здравствених установа Србије.

У оквиру "Програма запошљавања најуспешнијих дипломаца медицинских факултета и средњих медицинских школа", који је Министарство здравља покренуло 2018. године, 100 најбољих дипломаца државних медицинских факултета из Приштине, Ниша, Крагујевца, Новог Сада и Београда добиће посао у некој од здравствених установа и прилику за стручно усавршавање, кроз бесплатну специализацју и докторске студије.

Поред 100 најбољих младих лекара, уговоре о раду добиће и 140 науспешнијих дипломаца средњих медицинских школа, будућих медицинских сестара и техничара.

У оквиру "Програма запошљавања најуспешнијих дипломаца медицинских факултета и средњих медицинских школа" до сада је закључно са данашњом акцијом запослен 1.641 лекар са просечном оценом 10 и 9,50, као и 2.000 најбољих медицинских сестара и техничара.

уторак, 02. јул 2024.
19° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару