Ирена Вујовић за РТС: За санацију депоније Дубоко издвојено 30 милиона евра, радови почињу у септембру

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић најавила је да ће, након гашења пожара на депонији "Дубоко" код Ужица, та депонија постати регионални центар за девет локалних самоуправа и да је за то издвојено 30 милиона евра. Очекује да ће радови почети у септембру. Додала ће да је у оквиру кампање "Сарађуј, не загађуј" бити уклоњено 1.100 сметлишта широм Србије.

Потпредседница Владе и министарка заштите животне средине Ирена Вујовић рекла је за РТС да је депонија "Дубоко" код Ужица, где је недавно угашен пожар, регионални центар којем гравитира девет локалних самоуправа, али и да су и пре пожара интензивно радили на припреми за модернизацију тог центра.

"Пожар који се догодио је виша сила, али је веома брзо угашен, у односу на искуства околних земаља где су се такви пожари гасили дуже. На сву срећу, пожар је угашен. Ја се захваљујем свима који су учествовали у гашењу, али исто тако и грађанима Ужица који су били стрпљиви и који су разумели ситуацију", навела је Вујовићева.

Додала је да ће у пројекат модернизације "Дубоког" бити уложено 30 милиона евра и да су средства обезбеђена, као и да се тренутно бира извођач радова, а да би први радови требало да почну почетком септембра.

Ирена Вујовић је истакла да у овом тренутку пуним капацитетом ради само регионални центар у Суботици, а да је планирано да се такав центар, осим код Ужица, прави и у Каленићу код Уба, а да ускоро почињу радови и у Сомбору.

Говорећи о депонији "Дубоко", рекла је да је планирано да депонија буде проширена и санирана, али и да ће бити направљено постројење за прикупљање гаса, пошто је паљење гаса један од главних узрока пожара на депонијама.

"Морам да нагласим да је ово први пут да смо одвојили значајна средства, да смо одлучни у томе и да имамо системски приступ", истакла је Ирена Вујовић.

"Уклонићемо 1.100 сметлишта широм Србије"

Када је реч о кампањи "Сарађуј, не загађуј", министарка је поручила да је кампања успешна ако свако од нас осети некакву одговорност, као и ако се свест код грађана пробуди и у најмањој мери.

"Ми као министарство остављамо значајна средства за уклањање сметлишта и депонија мањег обима широм Србије. Већ ћемо са завршетком ове кампање уклонити 1.100 сметлишта и свакако да нам се тај број смањује у односу на онај који смо имали пре неколико година од 2.500", навела је Ирена Вујовић.

Додала је да је циљ кампање и да се направи и зелена инфраструктура, као и да се казне неодговорни појединци.

Разговор са Иреном Вујовић у целости погледајте у видео-снимку на почетку текста.

среда, 26. јун 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару