Читај ми!

Талентована деца - како их на време препознати и подстаћи њихов дар

Kако се држава односи према талентованима, тако кроји своју будућност. Србија има специјализоване школе и посебна одељења, где се по индивидуалном програму школују. Има престижну Доситејеву награду и Фонд за младе таленте, из којих се награђују најбољи. Подржава и оне који желе да се додатно образују у иностранству. Највећи проблем је препознати талентовану децу и не дозволити да се они током школовања изгубе, чуло се на Kонференцији о подршци деци са изузетним способностима.

Даровити ученици свој таленат углавном не виде као посебан дар. Њихов таленат долази до изражаја када крену у школу. Искуство показује да систем изгуби из вида многе даровите ђаке када крену у пети разред или у средњу школу.

"Веома је важно да се кроз образовни систем препознају ученици са способностима и зато је потребна, између осталог, партнерска сарадња породице и школе. Некада родитељи препознају таленте своје деце, али сматрају да би остварили сопствене циљеве да дете треба да уложи велики напор да развија управо оне вештине из сфера његове личности где нема много талената и ту губи грдну енергију", каже Славица Ђукић Дејановић, министарка просвете.

Данашњи свет мењају иноватори

Држава покушава да дође до таквих у Србији.

"Можда не треба сви да буду доктори наука. Имамо један део изузетно талентоване популације који имају тај предузетнички дух, који су иноватори и до којих треба допрети. Наше министарство је у претходних годину и по дана заиста јако пуно урадило да ставимо у функцију регионалне иновационе центре, који се налазе можда у местима где немате велике универзитете, где немате велике институте, а који представљају места где млади људи могу да дођу, могу да почну да се баве науком, могу да почну да се баве развојем неке иновације", поручује Јелена Беговић, министарка науке, технолошког развоја и иновација.

Колико је важна физичка култура

Физичка култура и физичко васпитање, почев од предшколског, важни су не само да би од талентованог спортисте направили олимпијског шампиона.

"Велики број те деце, тих касније људи који су били препознати по некаквим особинама, моторичким, морфолошким, па су били истакнути у свом узрасту од 15 до 16 година, касније су се определили за неке друге професије и постали изузетно успешни у области науке, бизниса, политике итд. Тако да тај део физичког васпитања је изузетно важан", истиче Зоран Гајић, министар спорта.

Јединствени информациони систем просвете

У Јединственом информационом систему просвете налазе се подаци о образованом систему – од улагања у образовање и сваког појединца до увида у проблеме. И то је добра полазна тачка за доносиоце одлука.

"Свакако да је образовање једна стварна агенда и Народне скупштине Републике Србије којим ћемо се много више бавити и посебно талентованом децом, зато што у неким сиромашнијим, удаљенијим локалним самоуправама нисмо имали до сада могућности, нисмо давали довољну подршку наставницима и учитељима и васпитачима и професорима како би и она имала једнаке шансе као деца у већим градовима у Србији", наводи Ана Брнабић, председница Скупштине Србије.

Упутство за препознавање, подршку и праћење ученика са изузетним способностима кроз образовни систем постоји. Препорука је да би га требало допунити и сугестијама самих ђака.

уторак, 02. јул 2024.
19° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару