Читај ми!

Бурџу из турског јавног сервиса: Учићемо младе како да уз вештачку интелигенцију креирају садржаје

Радио-телевизија Србије укључена је у двогодишњи пројекат Еразмус плуса "Дигивизија – дигитални медији и апликације за младе". Пројекат води турски национални сервис ТРТ, а укључени су и партнери из Аустрије, национални мађарски сервис МТВА и ПБС са Малте, о чему нам говори Селин Бурџу, у име ТРТ-а.

Селин Бурџу за Радио Београд 1 изјавио је да пројектом желе да пробуде радозналост код младих у вези са новим начинима креирања медијских садржаја.

"Желимо да, у том смислу, реализујемо видео-лекције којим ће учити како да направе садржаје на нов начин, путем вештачке интелигенције. Јавним сервисима потребни су људски ресурси, млађе генерације које су знатижељне, активније и обилују знањем. Кроз овај пројекат млади уче нове технологије и на тај начин имплементирају своје идеје", истакао је Бурџу.

Обуке младих

У оквиру програма, млади ће проћи обуке за тренере у Србији, Мађарској и на Малти у областима дизајнирања виртуелног студија, производње дигиталних садржаја или примене вештачке интелигенције и иновација у радиодифузији.

"За медијске куће ово је веома важно јер се сусрећемо са недостатком младих који су вољни да на нов начин приступе медијима – телевизији, радију о којима и даље размишљају на традиционалан начин. Ми, као ТРТ, и наши партнери на пројекту желимо да се прилагодимо иновацијама, новим технологијама", навео је Бурџу.

Истиче да ТРТ већ дигитализује садржаје за интернет платформе.

"Пре годину дана смо, на пример, отворили платформу под називом Таби на којој емитујемо Нетфликс и Дизни плус, што је у овом тренутку бесплатно. У питању су оригинални садржаји којим желимо да привучемо пажњу млађе публике. Као јавни сервис, трудимо се да за децу урадимо најбоље што можемо. На дечијим каналима емитујемо безбедне садржаје без реклама", каже Бурџу.

"Вештачка интелигенција олакшава посао"

Према његовим речима, на састанку у Будимпешти од Мађарске националне телевизије су сазнали да су креирали водитеље путем вештачке интелигенције, а и ТРТ има пројекат те врсте.

"Увелико нам вештачка интелигенција помаже да трансформишемо садржаје које желимо – да их преведемо на четири, пет других језика у оквиру Таби платформе, што нам штеди време и олакшава посао", истиче Бурџу.

Након завршене обуке, тренери ће стечено знање и искуство преносити младима и професионалцима из области медија у матичним земљама чиме се кроз пројекат "Дигивизија – дигитални медији и апликације за младе" Еразмус плуса подижу капацитети институција у примени савремених дигиталних технологија.

уторак, 18. јун 2024.
31° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије