Читај ми!

САНУ: Резолуција Генералне скупштине УН не доприноси помирењу на Балкану

Српска академија наука и уметности одбацила је и осудила тумачења резолуције о Сребреници у којима је колективана одоговрност на српском народу. Изражава забринутост због усложњавања ситуације у региону. Академија подржава настојања да се оствари мир и стабилност региона, истичући да је потребна међусобна сарадња народа зарад боље заједничке будућности, наводи се у саопштењу.

Српска академија наука и уметности сматра да, усвојена резолуција о Сребреници Генералне скупштине Уједињених нација, не доприноси решавању било ког постојећег отвореног питања.

Истиче се да не остварује најважнији прокламовани циљ – помирење на Балкану.

У саопштењу Извршног одбора САНУ се наглашава забринутост због усложавања ситуације у региону, као и због вишеструко негативних последица и нових трагичних подела до којих непромишљени политички потези и једностране иницијативе могу да доведу.

САНУ одлучно одбације и најоштрије осуђује сва, било експлицитна или имплицитна, тумачења резолуције или њеног инструментализовања у смислу колективне одговорности српског народа, Републике Србије или Републике Српске за геноцид, наводи се у саопштењу.

"Академија свесрдно подржава свако искрено настојање да се у овом делу света оствари трајни мир и одржи свима преко потребна политичка и економска стабилност", наводи извршни одбор.

У саопштењу се истиче да народи региона треба највише сами да раде – "и да међусобно блиско сарађујемо зарад боље заједничке будућности" пише у саопштењу.

уторак, 18. јун 2024.
32° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије