Читај ми!

Мале богиње у КБЦ Земун, четири радника оболела

У Болници за гинекологију и акушерство Kлиничко-болничког центра Земун четири здравствена радника оболела су од морбила. Епидемиолошкиња и начелница Јединице за заразне болести Градског завода за јавно здравље др Славица Марис каже за РТС да су они оболели у периоду од 12. до 21. маја. Истиче и да су у тој болници на снази мере заштите од ширења заразе.

Како наводи докторка Славица Марис, оболела су два лекара и две медицинске сестре.

"Два случаја су лабораторијски потврђена, а два су епидемиолошки повезани случајеви који су имали изражену клиничку слику", каже докторка Марис.

Истиче и да је непознати вакцинални статус за сво четворо заражених.

"Одмах по добијању информације идентификовали смо све контакте и гледали да извршимо ревизију вакциналног статуса. Урађено је серолошко тестирање и показало се да последња три случаја нису имали заштитни титар антитела на морбиле", објаснила је докторка Марис.

Наводи и да су две од три заражене особе у фази инкубације примиле једну дозу вакцине, због тога што пре тога нису биле вакцинисане, као и да имају блажу клиничку слику.

"Те три особе су на кућном лечењу. Првоoболели је једно време био хоспитализован, али је и он сада на кућном лечењу", додаје докторка Марис.

За сада нема заражених међу пацијентима

За сада међу пацијентима у тој здравственој установи нема потврђених случајева заразе, поручује докторка Марис.

"Сви пацијенти су контактирани и провераван им је вакцинални статус", истиче докторка и додаје да знају да уколико им се појаве неки симптоми треба да се јаве лекару.

Наглашава да свакодневно прате ситуацију и у контакту су са колегама из КБЦ Земун, као и са инфектолозима.

Само хитни пријеми у Болници за гинекологију и акушерство КБЦ Земун

Што се тиче предузетих мера, каже да су елективни пријеми одложени до одјаве епидемије, а сада се у Болници за гинекологију и акушерство КБЦ Земун врше само хитни пријеми.

Поред тога, уведена је обавеза ношења маске за све запослене не само у Болници за гинекологију и акушерство, већ у целом КБЦ Земун.

Истиче и да је урађена ревизија вакциналног статуса за све запослене у том клиничко-болничком центру.

"Особе које немају медицинску документацију о примљеним дозама, односно о присуству заштитног титара антитела на морбиле, ти запослени ће бити вакцинасани", наводи докторка Марис.

У Београду до сада 70 оболелих

Наводи и да је у Београду до сада забележено 70 случајева малих богиња.

Највише оболелих је старије од 30 година, тачније 37,1 одсто, затим следи узрасна категорија деце до 5 година старости где је 31,4 одсто оболелих.

У старосној групи од 8 до 19 година је 24,3 одсто забележених случајева, а од 20 до 29 година 7, 1 одсто.

Када је реч о вакцинацији, 55,7 одсто оболелих је било невакцинисано, а непознат вакцинални статус имало је 32,9 заражених морбилама.

Укупно 11,4 одсто оболелих било је вакцинисано с једном или две дозе у складу с узрастом и код њих је пробијен вакцинални имунитет, навела је докторка Марис.

У Србији до сада 106 случајева, зараза и у Републици Српској

Према подацима Института за јавно здравље "Др Милан Јовановић Батут", у Србији је укупно регистровано 106 случајева морбила закључно са 26. мајом.

Поред тога, додају, морбили су потврђени и код једног детета са територије Републике Српске.

"У Референтној лабораторији Института за вирусологију, вакцине и серуме 'Торлак' потврђена су 54 случаја, а 15 оболелих особа су контакти лабораторијски потврђених случајева. Међу оболелима је 21 дете млађе од шест година, од којих је 18 било невакцинисано, двоје је примило по једну дозу вакцине са компонентом против морбила, а једно је непознатог вакциналног статуса, 17 невакцинисаних особа узраста од 6 до 25 година, шест потпуно вакцинисаних особа узраста од 14 до 28 година, као и 25 особа старијих од 35 година непознатог вакциналног статуса", наводе из Батута.

Kомпликација у виду упале плућа била је присутна код петоро оболелих.

уторак, 18. јун 2024.
31° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије