Читај ми!

Отворен гранични прелаз на тромеђи Србије, Мађарске и Румуније

Председник Скупштине АП Војводине Балинт Јухас присуствовао је традиционалној свечаности отварања граница на тромеђи Србије, Мађарске и Румуније. Гранични прелаз између три земље поново је привремено отворен овог викенда, у организацији Еврорегије Дунав-Криш-Мориш-Тиса, уз богат културни и спортски програм који ће ове године бити организован у румунском пограничном насељу Беба Веке.

Уз оцену да ова традиционална свечаност и сусрет на тромеђи представља потврду дугогодишње сарадње и пријатељских односа три суседне земље, Јухас је истакао да се данас обележава празник двадесетседмогодишње еврорегионалне сарадње која је, између осталог, довела и до отварања ове границе и утицала на животе грађана који сада, да би дошли до већих регионалних центара прелазе пут од десет километара, уместо досадашњих педесет.

"Триплекс конфиниум (трострука граница) није само географско обележје, то је симбол наше сложене заједничке историје, а исто тако симбол културне шароликости и добросуседске сарадње", рекао је Јухас.

Честитајући дан Еврорегије Јухас је подсетио на речи Иштвана Пастора који је рекао да „градећи сопствену будућност можемо бити успешни само у случају ако су у томе успешни и наши суседи.

Представник Жупаније Чонград-Чанад Полнар Урш нагласио је да из године у годину сарадња еврорегије Дунав-Криш-Мориш-Тиса све више напредује и изразио задовољство што је у плану отварање још једног граничног прелаза, као кокретног резултата ове сарадње.

Он је изразио наду да ће се ускоро ступити у реализацију иницијативе повезивања Кикинде, Сегедина и Темишвара железничким саобраћајем.

Национални координатор ДКМТ за Румунију и представник Жупаније Тимиш Виорел Коифан рекао је да је велики број људи током година уложио огроман труд и енергију како би данас имали конкретне резултате који доприносе бољем животу грађана у овом подручју.

Он је оценио веома значајном бољу и већу проходност људи и робе и истакао уверење да ће бити још много заједничких пројеката у будућности.

Након поздравних говора, одржана је и традиционална прекогранична крос трка, у којој су учествовала деца из три околна села у Србији, Мађарској и Румунији. Свечаност је организована код споменика троструке границе, камена граничника на тромеђи, који представља снажан симмбол сложене историје, културне разноликости и интезивне сарадње између три земље.

недеља, 30. јун 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару