Читај ми!

Олакшице за струју и гас - најсиромашнијима највеће субвеције

Олакшице за плаћање струје у грејној сезони користило је око 170.000 најугроженијих грађана, два и по пута више него раније. Од октобра до марта и пензионерима са минималним пензијама умањивани су рачуни за 1.000 динара. Ове године за мере енергетске ефикасности, најсиромашнији ће имати највеће субвенције. Иако је стање побољшано и даље има грађана који се жале да тешко долазе до енергетских повластица.

За бесплатних 120 до 250 киловат сати струје месечно најсиромашнији грађани захтев обнављају сваке године. Од прошле године те повластице се могу добити и за грејање из топлана, а у грејној сезони и за гас.

"Много је више корисника који остварују паво на попуст за електричну енергију од корисника који користе право за топлотну енергију. Чак је разлика огромна. Ако за првих шест месеци имамо поднетих нових 600 захтева за електричну енергију око тридесетка је за топлотну“, каже Надица Шалингер, шефица Одсека за бригу о деци, борачку и инвалидску заштиту у Лесковцу.

Право на енергетске олакшице имају примаоци социјалне помоћи, дечијег додатка, туђе неге и помоћи, најсиромашнија сеоска домаћинства и друге породице са малим приходима. На енергетску заштиту могу рачунати и домаћинства која имају тешке болеснике.

"Ако користе инхалаторе, или пацијенти који су на дијализи и дјализирају се у кућним условима имају могућност да буду заштићени од искључења струје. У ова два месеца имали смо и такве захтеве и донето је решење за 12 лица, али је битно да имају и предлог лекара који ће да потврди то здравствено стање и да је електрична енергија неопходна за њихово нормално функционисање“, каже Данијела Милосављевић, већница за социјална питања у Врању.

Попусти значе јер већини преполове рачуне за струју и грејање. Надлежни тврде да је процедура поједностављена.

“Статус се стиче једним папиром, то морам да нагласим. Значи трудили смо да документација не буде преобимна. Ове године смо створили могућност енертски угроженим купцима да се јаве на позив локалних самоупрва да санирају своје домове да замене столарију, котлове, кровове, фасаде. И они имају могућност добијња сувенције од чак 90 одсто", каже Дубравка Ђедовић Хандановић, министрка рударства и енергетике.

Задатак локалних самоуправа је да информишу грађане о енергетским олакшицама. Сваки одбијени захтев мора бити ваљано образложен, а неправилности грађани могу пријавити ресорном министарству.

петак, 21. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије