Вагање безбедности у школи и кафани - кад родитељи преузму прославу мале матуре

По закону из 2012. године школе могу да организују прославу мале матуре искључиво у згради школе или установи културе у општини на којој се школа налази. Иако је пропис јасан није тако у свим школама, јер родитељи преузимају организацију ђачке прославе. Да ли се тако крши закон?

Сваки осмак с нестрпљењем очекује крај школске године и матурско вече. Законом из 2012. године регулисан је начин организовања прославе мале матуре. Школе наиме могу да организују матурско вече искључиво у својој згради или у установи културе у општини у којој се налазе. Исти закон важи и сада, али су родитељи, преко Савета родитеља, нашли начин да организацију преузму од школе.

Родитељи изаберу угоститељски објекат, уговоре цену с одређеном агенцијом и о томе обавесте школу.

"Први састанак је онај који организују представници Савета родитеља осмих разреда заједно са одељенским старешинама и заједно са ученицима из тих одељења. То је први састанак, наравно ту су директор школе, секретар школе, управа. Ученички парламент је такође ту", наводи председник Актива директора школа Новог Београда Дарко Егер.

Понуде, агенције, обезбеђење

Основна школа "Радоје Домановић" има пет одељења осмог разреда и матуру ће ове године славити око 140 ђака. Понуде агенција које организују ове догађаје већ увелико пристижу.

"Родитељи добију неколико понуда од различитих агенија и на основу тога бирају ону за коју сматрају да је најбоља, углавном одлазе да виде и простор и амбијент где ће бити прослава мале матуре и сходно томе изаберу једну која је најбоља за њихову децу", каже директорка ОШ "Радоје Домановић" Вања Секуловић. 

Када се одлуче за прославу у неком од угоститељских објеката родитељи најчешће бирају пакет аранжман, који осим послужења и, музике обухвата и обезбеђење. И то кошта око 5.000 динара.

Ко гарантује безбедност деце?

"Лиценцирани аутопревозник долази по децу, најчешће до њихове школе, затим их довози до нашег центра и у том тренутку када сви уђу фактички се простор затвара. Након прославе, где имају диван програм, изузетне меније, имамо и бендове кој их забављају и водитеље програма, а бирају се мис и мистер саме прославе односно матуре. Након тога их аутобус који их је довезао враћа до места на коме их је покупио, дакле до школе", објашњава Предраг Познановић из Ивент центра на Ади Циганлији.

Тако се из школе креће, деца се ту враћају, на прослави су и наставници, али организатори су родитељи па се - закон не крши.

Ипак, није реч увек само о закону. Најважнија је безбедност деце па су тако, по мишљењу неких родитеља, њихова деца најсигурнија у школи, док другима сигурност гарантује професионално обезбеђење.

понедељак, 24. јун 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару