Читај ми!

Власници кажу да су највећи проблем путујући рингишпили, поред атеста потребна је и лична одговорност

Девојчица која је тешко повређена када се у Куршумлији срушио рингишпил, и даље је у коми у Клиничком центру у Нишу. Власници луна парка и парцеле на којој је био су приведени. Заштитник грађана проверава да ли су имали неопходне дозволе, родитељи питају ко контролише безбедност справа, а власници луна паркова траже јасније прописе за свој рад. Кажу и да су највећи проблем они путујући, у малим местима.

Готово да нема особе која вртешку не везује за детињство и радост, али за децу у Куршумлији забава се претворила у агонију.

Рингишпил се срушио, тринаесторо деце је повређено. Сличне вести о луна парковима стижу бар једном годишње.

“Брине ме, с обзиром на то да све игралице изгледају мало застарело, као да рађене нису дуго, али пошто смо из краја и долазимо стално овде, знамо да конкретно у овом луна парку баш воде рачуна о томе“, каже један од очева децe која посећују земунски луна-парк.

Да би луна парк могао да ради, свака справа мора да има атест, који издаје лиценцирана фирма. Са тим атестом, власник луна парка дужан је да оде у локалну самоуправу и да тражи дозволу за рад.

Атест није довољан

Атест је неопходан, али није довољан, каже власник једног луна парка у Земуну. На првом месту је одговорност власника.

“Атест илити књига као за лего коцкице, овај део иде овде и све је то супер. И ја погрешим, број 3 ставим на место 5 и то не дај боже падне и буде катастрофа. Који црни атест, ко ће да се прихвати одговорности? Нико, сви се перу и беже, али ја сам крив и одговоран“, каже Саша Драгин, власник луна парка у Земуну.

Власници забавних паркова кажу да раде по два закона - о раду и здрављу на раду. Јаснија правила, додају, не постоје, као ни евиденција колико забавних паркова дозволу заиста има.

“У овом тренутку је веома велики проблем, не велики градови, нисте имали несреће у великим градовима, имате их са неким малим рингишпилима крсташима који се постављају по тако неким местима где не знате ни каква је контрола“, истиче Александар Жупањевац, власник једног луна-парка.

Наводи да су покренули иницијативу са Владом РС и градом да се формира комисија која ће за два-три месеца направити кровни план и инструкцију како ће се контролисати фирме и инжењери који могу да дају атест за рад.

Какво је стање са осталим игралиштима за децу

И док рад луна паркова није дефинисан правилницима, безбедност осталих игралишта за децу јесте.

Пре шест година донет је правилник како треба да изгледају, од чега могу да буду направљена, како се одржавају. Ни то, међутим, не гарантује сигурност.

Ђорђе Гавриловић са новосадског Института за заштиту на раду каже да је ниво безбедности на новим игралиштима задовољавајући, али не увек.

“Главни разлог је изостанак одржавања, изостанак редовних прегледа и надзора од стране инспекција, док је код постојећих игралишта која су постављена пре почетка примене правилника ниво безбедности од лошег ка катастрофалном и право је чудо што немамо већи број повреда“, рекао је Гавриловић.

Пре Куршумлије, незгода на рингишпилу догодила се у Лазаревцу само месец раније. Памтимо и слике из Овче, рингишпила који се врти тик поред пута пуног аутомобила. Власник тог нелегалног луна-парка кажњен је прекршајно - због незаконитог заузећа јавне површине и за непрописно паркирано возило.

субота, 01. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије