Читај ми!

Ванредна ситуација на депонији Дубоко код Ужица, отежано гашење пожара

Због пожара на депонији Дубоко код Ужица проглашена ванредна ситуација. Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић је приликом обиласка депоније рекла да због неприступачности терена и временских прилика није лако гашење ватре.

На депонији Дубоко код Ужица проглашена је ванредна ситуација, изјавила је министарка заштите животне средине Ирена Вујовић приликом обиласка ове депоније и додала да се сви на терену максимално труде да пожар који је избио буде што пре локализован али, како је истакла, то уз временске прилике и ветар а нарочито због чињенице да се "пожар налази на великој дубини" преко 15 метара, није лако. 

"Желела сам да дођем овамо да се на лицу места уверим да се све добро одвија и функционише, да имамо довољно механизације. Ми свакако морамо да радимо брже и да санирамо ову ситуацију што пре, а онда да кренемо у радове да регионални центар Дубоко Ужице напокон добије свој европски и светски стандард и да буде најмодернија депонија у овом делу Србије", рекла је она.

Истакла је да Влада Србије ради на томе да што пре модернизује регионалне и рециклажне центре широм Србије и да је Дубоко код Ужица један од центара који је приоритет, али је и најкомплекснији.

"Овде су проблеми стабилизација терена, косине, Турски поток испод депоније, дакле само тело депоније и све то изискује веома обимне радове. Влада Србије је одлучила да улаже, а санација ове депоније ће коштати 30 милиона евра", навела је министарка.

Напоменула је да депонију Дубоко користе скоро два округа и управо је зато и проблематична, пошто све време, из сата у сат, прима отпад из девет општина. Према њеним речима, то представља проблем, јер и када се изабере извођач и крене да се ради, депонија ће и даље бити активна.

"Дакле ми не можемо да је затворимо и онда кажемо сада ћемо све да средимо, санирамо и стабилизујемо, него ће један део овог регионалног центра увек морати да ради", објаснила је она.

Најавила је да ће тендер за извођача бити расписан у наредних неколико дана и након његовог избора кренуће се у пројектовање, прибављање неопходне папирологије а радови би требало да почну најкасније до краја године, а вероватно и раније, у септембру или октобру. "После санације и модернизације век ове депоније биће минимум 20 година", нагласила је Вујовићева.

Она је захвалила припадницима Министарства унутрашњих послова, штаба за ванредне ситуације који су на терену, као и републичким јавним предузећима и приватним путарским фирмама које су своју расположиву механизацију усмериле како би што пре био угађен пожар на овој депонији.

недеља, 19. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара