Читај ми!

Јереј Јовановић: Васкрсење Христово нам даје снагу, разговор о ономе што боли доводи до радости

Васкрс je највећи хришћански празник и један од стубова вере. Васкрсење Христово је оно што нам даје снагу и што представља и упориште и исходиште сваке наше жеље и труда да будемо добри, каже јереј Стеван Јовановић.

Јереј Стеван Јовановић, помоћник председника Одбора за верску наставу Архиепископије београдско-карловачке, каже да за Васкрс нема много обичаја, иако има више него за Божић, али да је оно што треба да краси сваку породицу која схвата лепоту и значај Васкрсења Христовог - праштање, међусобно разумевање и разговор.

"Треба да разговарамо о стварима које нас међусобно тиште, које нас чине неспокојним и да будемо искрени везано за њих. То је једини начин да дођемо до праштања, до тога да победимо оно што нас тишти и да дођемо до оне радости“, каже јереј Јовановић и додаје да је то слично као однос Великог петка и Васкрса.

Истиче да је Васкрсење Христово оно што нам даје снагу.

“И што представља и упориште и исходиште сваке наше жеље да будемо добри, сваког нашег труда око доброте. Оно се тиче и нашег васпитања. Некако чини ми се да и све оно што су нас учили родитељи, баке, учитељи, наставници, наши пријатељи, рођаци, ко год је у нашем животу било што добро, било које добро семе посејао, има смисла и има разлога борити се за то једино уколико се сагледавамо себе и све то у светлости Христовог Васкрсења“, наводи јереј Јовановић.

Напомиње да се морамо помирити са светом онаквим какав јесте, иако наша срца ваше за светом доброте о којем су нам причали док смо били деца.

“Сада се поставља питање који је свет истинит? Да ли је онај који види дете својим очима или онај који видимо ми одрасли својим очима? Ја дубоко верујем - гледајући Христово васкрсење, да је свет који види дете својим очима заправо истинита слика света“, каже јереј Јовановић.

Говорећи о мајским трагедијама, чију годишњицу обележавамо ових дана, јереј Јовановић је истакао да је овај живот тешко живети, али да је права алтернатива да пронађемо себе проналазећи Бога.

“По учењу Светога Писма, по искуству Светих Отаца, човек постаје миран тек онда када пронађе у своме срцу Бога. И до тада он покушава различитим супституцијама да нађе неки мир у свом срцу. И та утеха је, нажалост, краткотрајна и не може човека да испуни. И зато можете имати човека који има три аутомобила, пет станова, не знам колико кућа... И опет ће народ рећи, погледај овог човека никада му није довољно. Није му довољно због тога што нам не може бити довољно оних ствари које нам нису суштински потребне“, каже јереј Јовановић.

Наводи да у страдању Христовом свако од нас може да види део свог страдања, те да је учешће у богослужењима током Велике недеље јако значајно.

Важно је, каже, и да празник проведемо са породицом.

“Ја бих јако волео да ми као народ доживимо недељу, да доживимо да је недеља празник и да овај дан Васкрс некако постане почетак нашег одвајања, макар тог једног дана у недељи, од брига, од свађа, од невоља, од недаћа и да пробамо да нађемо утеху једни у другима. Нека би овај Васкрс био почетак и нека би дао Бог да свака недеља у години буде мали Васкрс“, рекао је јереј Јовановић.

субота, 18. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара