Лазарева субота у Светим архангелима код Призрена, слава и дан повратка у спаљени манастир

Лазарева субота je посебно свечано обележена у манстиру Светих архангела код Призрена где се на данашњи дан пре 20 година братство вратило у спаљене конаке и обновило живот у задужбини Цара Душана која је девастирана у погрому 17. марта 2004. године.

У част повратка подигнута је капела у посвећена васкрслом Лазару, а велики број верника окупио се на литургији коју је уз саслужење свештенства и монаштва епархије рашко-призренске служио владика Теодосије.

Међу бројним гостима који су присусуствовали литургији и слави оца Михаила, игумана манастира Светих архангела, била је и група верника из Никшића.

"Када сам прошле године био овде рекао сам да ћу гледати сваке године да дођем и обиђем ове светиње јер ми тако на неки начин дајемо подршку нашем народу и надам се да ће нас бити још више јер треба истрајати у борби за оно што је наше одувек било“, рекао је Никола Крцмановић.

У данима погрома 17. марта 2004. године манстирски конаци су спаљени, а албански екстремисти су оштетили чак и камену плочу где је почивало тело првог српског цара. Месец дана након трагичних мартовскх догађаја монаштво се вратило и обновило живот у спаљеном и порушеном манастиру.

За све који су данас посетили Свете архангеле, архив Косова и Метохије, Дом културе у Грачаници, Друштво пријатеља манастира Светих архангела и косовско-метохијски одбор Матице српске уприличили су изложбу разгледница и фотографија "Старог Призрена", аутора Марка Марковића.

Изложба је одговор онима који желе да ревидирају исторјиске чињенице каже Стефан Филиповић из Архива КиМ.

"Задатак нас као установа културе, али и основних и средњих школа, посебно Универзитета јесте да народу приближимо чињенице. Не смемо се бавити науком и културом само ради науке и културе. Она мора бити приближена грађанству, а ми морамо са нашим људима да делимо историјске чињенице јер се на тај начин штитимо од различитих манипулација и историјских фалсификата“, каже Филиповић.

Изложене разгледнице и фотографије Призрена сегмент су богатог илустрованог материјала из колекције фотографија и разгледница које су објављене у фотомонографији "Градови Косова и Метохије1878–1941" приређивача Марка Марковића који ће накнадно бити представљен публици у Грачаници.

четвртак, 09. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара