Читај ми!

Када се и у којим ситуацијама деца трајно одузимају од родитеља

Због језивог снимка који се појавио на Тик-току на коме мајка из Калуђерице шамара дете и то преноси уживо, морала је да реагује полиција. У медијима су се појавиле информације да би после истраге ово дете могло да буде враћено мајци. У којим се ситуацијама деца трајно одузимају од родитеља.

Породични закон каже да се дете одузима од оних родитеља који грубо занемарују дете.

"Од физичког злостављања, навикавања или учења одређених штетних радњи, недавање другом родитељу да виђа дете или невиђање детета, нестварање услова за заједнички живот са дететом...", каже Драган Вулевић, експерт за социјалну заштиту.

Према његовим речима, законодавац је навео и неке друге случајеве по процени, јер правна норма не може увек да покрије све животне ситуације. 

У Центру за социјални рад сматрају да је за дете најважније да живи у породици и зато када се разматра мера измештања, прво се процењује да ли је могућ смештај код другог родитеља, бака и дека, односно код некога ко је детету познат.

Уколико то није могуће, тражи се хранитељска породица, али се у неким случајевима деца смештају и у прихватилишта. За 40 одсто деце створе се услови да се врате у биолошку породицу.

“У овом конкретном случају прво медијски се то завртело и добило одређени број праћења у јавности, па је полиција интервенисала и службено реаговала обавештавајући центар, наравно центар доноси одлуку којом привремено одузима дете док се утврде околности случаја“, рекао је адвокат Симић.

Грађане је узнемирила вест да беба из Калуђерице може бити враћена мајци. Из Другог основног суда су одговорили да је окривљеној М. М одређено смештање у здравствену установу, Клинику за психијатријске болести "Др Лаза Лазаревић" ради медицинског вештачења. У току је и испитивање за шта су надлежне службе полиције, тужилаштва...

"Уколико нема случаја, ако је то неко фингирање и представа која није реалан животни догађај, дете се враћа родитељу. Ако то није случај, поверава га са привременог поверевања у хранитељску породицу или институцију, у трајни смештај се то преводи, под условом да нема другог родитеља који је функционалан и спреман да преузме обавезе и бригу о детету“, каже адвокат Жељко Симић.

Родитељ може и кривично да одговара за насиље у породици и занемаривање детета. Чак и ако је осуђен, не мора да значи да ће и аутоматски бити лишен родитељског старања.

Закон каже и да родитељи који су лишени родитељског старања имају обавезу издржавања детета.

четвртак, 20. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије