Читај ми!

Амфибије у лову на комарце - има ли шансе да се овог лета мање чешемо

Поједини суграђани се куну да су их целу зиму гризли комарци, који обично свој пир имају током лета. Одавно се не запрашују из авиона, али од скора их градске службе запрашују и са воде и са копна.

Остружнички канал је идеално место за комарце, а најтежи могући терен за раднике Градске чистоће. Неприступачан и стрм. Раније до оваквих канала нису ни могли. Сада успевају да им приђу и са земље и са воде уз помоћ две амфибије.

"Могу да кажем да откад имамо ова возила значе нам пуно јер можемо да приђемо неприступачним пределима, рекама, барама, каналима. То је возило за специјалне намене, амфибијско, креће се по копну и по води", рекао је један од радника.

Пре се оваква места нису ни запрашивала. Сада то раде два радника. Један вози, други ручно разбацује хемикалије како би уништио ларве комараца. Радници су од марта свакодневно на терену. Уз помоћ амфибије, сада је сузбијање брже и ефикасније.

"Када одрадимо третман ларви, не долази до тога да излети већи број комараца, јер одређене врсте комараца могу да прелете и десетине километара и заузму веће површине, а тада када бисмо радили третман био би и скупљи и компликованији. Овако кад сузбијемо на воденим површинама, онда се број комараца смањује на неки толерантан ниво", каже Миланка Перић из Сектора екологије ЈКП "Градска чистоћа".

Прво се узимају узорци воде на местима где се обично лежу комараци. Ако се у води нађу ларве, екипе излазе на терен и запрашују растиње око места где су ларве пронађене.

Ларве се размножавају у води, а одрасли комарци живе и једу на копну. Ако су кишни дани и дува ветар, ефекат запрашивања није потпун. Запрашују се и једни и други и то такозваним биолошким препаратом.

"То је препарат који се раствара у води и уз помоћ ове прскалице колеге могу брже да спроведу тај третман. Овај препарат користимо обично тамо на воденим површинама које су чисте и немају органску материју у себи, а други хемијски препарат користимо само за прљавије воде где су органске материје. Оба препарата су регистрована код Министарства заштите животне средине и безбедни су за људе", наводи Миланка Перић.

Кроз Београд пролазе две велике реке, а многи насељени делови града испресецани су каналима и мочварама.

Тешко екипе Градске чистоће могу свуда да стигну и реагују. Зато и грађани могу да помогну тако што ће позвати Градску чистоћу ако негде примете већи број комараца или знају водену површину где их увек има.

среда, 08. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара