Читај ми!

Ложионица – од железничке радионице до центра креативне индустрије

Када је пре скоро сто година изграђена зграда Ложионице са водоторњем, важила је за најмодернији железнички комплекс. Времена су истиснула парне локомотиве, па ће ова здања као својеврсни симболи Града бити очувани, али ће добити потпуно другачију намену.

Некада радионица железнице, а сада креативна индустрија. Иако радови трају, објекат некадашње Ложионице изгледа потпуно другачије.

Ово је место на којем ће се окупљати архитекате, дизајнери, ИТ стручњаци, сликари и остали из 52 различите креативне делатности.

Бетонске греде и стубови старе зграде су остали, а пажњу привлачи крупан железнички камен.

"На местима некадашњих улаза локомотива у Ложионицу поставили смо велике панеле пуњене железничким каменом, што је био посебне подухват за нас архитекте, конструкторе, извођаче радова, јер је сваки тај панел тежак две тоне, висок пет метара и широк 15 центиметара“, објашњава Анђела Карабашевић Суџум из фирме АКВС Архитектура.

Једина нова конструкција унутар Ложионице је жута челична галерија, налик тераси.

Испред објекта планирани су амфитеатар, башта и мала бина на којој ће се одржавати разне манифестације. Поред Ложионице налази се водоторањ, симбол комплекса. Последњи пут реконструисан 1945. због оштећења током Другог светског рата.

"Он ће остати онакав какав је, у оригиналном габариту и у структури исти, а биће коришћен за дигиталне изложбе, користиће га и неки нови медији, сматрамо да по свој структури одговара за тако нешто“, напомиње Ана Илић, представница Националне платформа "Србија ствара".

Зграда стара скоро цео век

Као водоторањ, и зграда Ложионице стара је скоро цео век. Изграђена од армираног бетона 1925. године.

У то време важила је за најмодернији железнички комплекс. Ложионица је служила за грејање воде која је покретала парну машину у локомотиви.

Међутим, деценијама је пропадала, а на простору око ње растао је коров. У оквиру комплекса биће изграђена и једна нова зграда.

"Зграда анекса, која је додатак комплексу где ће бити смешене канцеларије Е-управе, Србија ствара и још неких организација, и она је подухват јер зграда нема стубове, пошто је окачена челичном конструкцијом на армираном бетонском језгру и спратови заправо висе одозго ка доле. Ово је прва зграда овде, а и у региону осмишљена на овај начин“, истиче Анђела Карабашевић Суџум.

Ана Илић најављује богат садржај много радионица, изложби, премијера, конференција, едукативних програма за најмлађе, али и за њихове родитеље.

У овај пројекат Влада је уложила 52 милиона евра, а очекивања су да ће бити значајан за друштво и економију.

План је да до краја године буду завршени грађевински радови и да бар део Ложионице постане функционалан. А почетком 2025. цео комплекс требало би да буде отворен.

петак, 03. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво