Читај ми!

Резерве крви тродневне - најмање залихе нулте негативне крвне групе

Пракса показује да се током свих већих празника, када се смањује број људи у градовима, смањују и резерве крви. Како би резерве крви биле стабилне потребно је да свакога дана од 350 до 400 особа да крв. Последњих дана тај број је нешто мањи. Мирјана Кнежевић, из Института за трансфузију крви рекла је да су резерве крви у овом моменту стабилне, али да су тренутно најмање резерве нулте негативне групе крви. Апелује на грађане да се одазову позиву и донирају крв.

Мирјана Кнежевић из Института за трансфузију крви рекла је, гостујући у Дневнику РТС-а, да у овом моменту Институт располаже тродневним резервама крви.

"Резерве крви у овом моменту су стабилне, оне су на тродневном нивоу али и даље примећујемо да је нулта негативна крвна група релативно смањена", наводи Кнежевићева.

Како би резерве крви биле стабилне потребно је да свакога дана од 350 до 400 особа да крв.

"Последњих дана је смањен број у односу на тај очекивани - 250 до 300 јединица крви прикупимо током дана, а рекли смо да је потребно 350 до 400. Тако да се надам да ће овај позив подићи тај проценат односно да ћемо успети да имамо стабилне резерве и у наредном периоду", наводи Кнежевићева.

Током празника мање залихе, апел грађанима да дају крв

Указује да се током свих већих празника, када се смањује број људи у градовима, смањују и резерве крви.

"Познато је да су одређени периоди у години карактеристични по смањеном приливу крви. Са обзиром на то да нам се ближе празници - шест спојених нерадних дана, ми позивамо све да до тог периода и током празника уколико могу дају крв са обзиром да велики број пацијената прима крви као лек односно трансфузију крви. Они морају да приме своју терапију и током празника", истиче Кнежевићева.

Указује да су резерве крви потребне и за пацијенте који ће имати операције током празника.

"Зато морамо као друштво сви заједно да одреагујемо и обезбедимо довољне резерве крви и за празнике", напомиње Кнежевићева. 

У току акција са средњошколцима и студентима

Указује да је у току акција добровољног давања крви са факултетима и средњим школама.

"Од почетка марта до половине маја радимо акције са матурантима средњих школа и са факултетима. И хвала најмлађим даваоцима што се одазивају позиву", поручила је Кнежевићева.

понедељак, 20. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара