Читај ми!

Како да растерамо кишу и маглу, војни метеоролог о времену некад и сад

Војни метеоролог у пензији Венцислав Ивановски рекао је за РТС да је на микроклиму могуће утицати. У принципу противградне ракете су ефикасне, али имамо проблема са стрелцима, са плаћањем, са количином ракета, напомиње он. Преоптерећени смо временом, јер немамо неке друге вентиле, истиче Ивановски.

У понедељак је био најтоплији дан од почетка године, данас је најхладнији овог месеца. Жалимо се једни другима јер смо из кратких рукава и шортсева, морали у зимске јакне. Неставрне слике стигле су са другог краја света. Поплаве у Дубаију изазвала је кише које је пало толико колико у просеку падне током целе године. 

Да ли може човек да утиче на временске прилике, да разбије градоносне облаке, растера кишу, украде кишу, растера маглу?

Венцислав Ивановски, војни метеоролг у пензији сведок је времена из 1984. године када је у више ванрата растерана магла изнад Сарајева због Олимпијских игара. То се, како каже, радило механички, хеликоптерима.

"Минимум за слетање путничког авиона је 1.200 метара, прођу два хеликоптера, растерају маглу, авион слети. Ето, људи се сналазе“, објаснио је Ивановски.

Понавља да је то био механички пут и то траје пар минута док авион слети, па дође до пристанишне зграде. Врати се магла, па онда растерају поново.

НАТО бомбардовање и јаке кише

После бомбардовања Југославије, било је доста јаких киша изнад Србије. И људи су тада оптуживали НАТО да су намерно изазвали кишу.

"Није директно НАТО, него последице бомбардовања - у атмосферу је отишло превише хигроскопних језгара, то је прашина и све што се дигне са земље. Имали смо један филм у слободној атмосфери, значи температура иде од одозго, то куља, велика је водност облака и самим тим падавине су обилније него иначе“, објаснио је метеоролог и додао да је то колатерална штете.

Из капута у кратке рукаве

Ивановски се присећа да је пре пар година било ситуација када се из капута прелазило у кратке рукаве, после тога је било два-три мраза што се осетило по последицама -било је мањак воће, воће је поскупало.

Додаје да је брза смена топлог и хладног направила велике проблеме воћарима.

Да ли се променила клима

Ивановски каже да је рођен у време када су била четири годишња доба, сада имамо де факто два: топло-хладно, што значи да се клима променила.

Говорећи о необичним појавама, попут суперћелијских олуја које смо имали прошле године, Ивановски је рекао да град и кумулонимбуси постоје откад се то прати и такве појаве су бележене вековима.

"Мислим да смо ми мало преоптерећени временом, јер немамо неке друге вентиле и никад није било тако како је баш прошли пут било. Није било овако драстично, али 1999 и 2000. године, падавине су биле знатно обилније. Друго, муња тражи пут од неба ка земљи, онда је било више пражњења између облака и то није био прасак, то су биле детонације. Него ми мало брже заборављамо, добијањим других информација па је време вентил", истиче метеоролог.

Да ли је могуће да у Дубаију мењају време 

Каже да је то насушна потреба. "Просто људи морају нешто да једу и да раде, знам да су они имали велики проблем са песком, али се нико није сетио да засади шуме и као заштиту од песка и од кише".

Чим има влаге има могућности да направите и кишу овако или онако уз помоћ технологије, али овако из ничега да направите нешто просто претерате, подвукао је он.

Утицај на микроклиму

Метеоролог је рекао да је на микроклиму могуће утицати, један део града или једна заједница, свакако на својој опшини могу да поправљају услове.

Довољно је само, како каже, да не загађају околину и да оно што су добили у наслеђе проследе другима.

Ефикасност противградних ракета

Инвановски напомиње да су у принципу противградне ракете ефикасне, али имамо проблема са стрелцима, са плаћањем, са количином ракета...

Осврнуо се и на временске прилике и одржавање војних парада и шта се дешава када је облачно уочи војне параде. Поставља се питање постоји ли технологија да растерамо облаке и кишу.

"Технологија не постоји у том обиму. Радио сам за време првог аеромитинга и тада сам упозорио команданта да ће бити честе промене летачког програма, јер смо имали два периода пљускова и два периода сунчаног времена и онда се мењало време наступа и тачке да би људи видели оно што је атрактивно", каже војни метеоролог.

"На земљи смо морали да се прилагођавамо небу", закључио је Ивановски. 

уторак, 30. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво