Читај ми!

Пашалић о извештавању у случају Данке Илић: Жртва и њена породица се секундарно виктимизују

Заштитник грађана Зоран Пашалић, говорећи о извештавању појединих медија у случају убијене девојчице Данке Илић, рекао је да се жртва секундарно виктимизује, као и њена породица. У пракси се показало да је такво извештавање више повредило жртву, ако је преживела, њену породицу и грађане, каже Пашалић и истиче да је више пута апеловао да се тако не извештава, али да није било резултата.

Док полиција трага за телом Данке Илић, много је оних који су се обрукали. Осим огромне трагедије коју је породица доживела, морала је да се бори и са монструозним извештавањем. 

Заштитник грађана Зоран Пашалић рекао је гостујући у Јутарњем програму да инсистира на томе да се у таквим ситуацијама извештава тако да јавност буде информисана, али не да се жртва секундарно виктимизује, као и њена породица.

"У пракси се показало да је такво извештавање више повредило жртву, ако је преживела, и свакако њену породицу, а могу да кажем и грађане. Сензационалистичко извештавање има контраефекат и не видим сврху“, навео је Пашалић.

Истакао је да је институција заштитника грађана више пута апеловала да се не извештава на сензационалистички начин, али да то није дало резултата.

Приближава се и годишњицама масовних убистава у Рибникару, Дубони и Малом Орашју. Ове трагедије су, нажалост, обележиле целу генерацију школараца.

Пашалић каже да мора да се узме у обзир да је после масовног убиства починилац имао велику подршку на друштвеним мрежама.

орамо да поведемо рачуна да нам се тако нешто не би поновило. Виртуелни свет у коме деца бораве дуго доводе до тога да размишљају на погрешан начин“, напоменуо је заштитник грађана.

Прокоментарисао је и питање деце која живе на улици. Каже да постоји евиденција само оних који се баве просјачењем.

итно је да то они не могу да раде сами, у највећем броју случајева постоји неко ко организује ту децу, а они су ретко падали под руку закона“, каже Пашалић.

Према његовим речима, мора да се види да ли о деци која живе на улици има ко да се брине, а ако нема, мора држава да преузме бригу о њима.

Заштитник грађана би требало данас да представи Посебан извештај о спровођењу инклузивног образовања у Републици Србији.

Наглашава да је неопходно по том питању да се разбију предрасуде.

"Увек када говоримо о томе заборављамо да ту спадају и изразито талентована деца, којима уобичајени начин наставе не испуњава потребе, односно њима је досадно у школи“, напоменуо је Пашалић.

Цео разговор са Зораном Пашалићем можете погледати у видеу на почетку текста.

субота, 22. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије