Путовање у паметнију будућност кренуло из Крагујевца

У Крагујевцу је почео пројекат “Путовање у паметнију будућност: Изградња паметнијих и одрживијих заједница у Србији”. То заправо значи да се применом нових технологија олакша, али и побољша квалитет живота грађана, а да градови постану ефикаснији.

Путовање Србије у паметнију будућност кренуло је из Крагујевца. Захваљујући Нордијској пословној алијанси, Србији на том путу “ветар у леђа” дају стручњаци из Финске, Данске, Норвешке, Шведске.

"Да разменимо знања и искуства из нордијских земаља са примерима добрих пракси које већ имамо у Србији и да нађемо начине да развијемо колаборацију и да на овом путу што пре стигнемо до паметних градова", каже Ива Петровић, извршна директорка Нордијске пословне алијансе.

"Искуства и знања наших компанија и институција поделићемо са партнерима у вашој земљи. Сви заједно радимо на успостављању зелене економије, зелене транзиције, дигитализације и паметнијих градова", каже Аника Бен Давид, амбасадорка Шведске у Србији.

То заправо значи да се применом нових технологија олакша, али и побољша квалитет живота грађана, а да градови постану ефикаснији, економичнији, одрживији. Добар пример - електронска управа. Чекање у редовима одлази у прошлост, сада се готово све може обавити путем интернета.

"Србија иде у том смеру. Крагујевац ставља руку под руку технологије и иновације како би овај град био што бољи за живот", каже Сузан Шајн, амбасадорка Данске у Србији.

Главни адут је Државни дата центар у ком светске и домаће институције и компаније чувају податке. У току је и изградња јединственог комплекса информационих, иновативних, креативних и дигиталних индустрија у Југоисточној Европи.

"Ту су планови за набавку новог суперкомпјутера, тако да очекујемо да у 2025. имамо суперкомпјутер који ће бити по капацитетима најјачи у југоисточној Европи", каже Михаило Јовановић, министар информисања и телекомуникација.

Пројекти су део државног програма “Скок у будућност - Србија 2027”. План је да педесетак градова у Србији у будућности постану паметнији.

петак, 24. мај 2024.
19° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије