Читај ми!

Ко ће нас послуживати на лето – српски угоститељски радници тражени у иностранству, слабо плаћени код куће

Просечна плата у јануару у Србији била је 95.000 динара. Готово три пута више зарађивали су програмери, а на дну лествице су запослени у хотелима и ресторанима, са просечном зарадом од 60.000 динара. Зато, током целе године, а нарочито пред лето, реке наших конобара, кувара и собарица одлазе на рад у околне земље, али и у целу Европу.

Лоше плаћен, а веома стресан посао, јер је гост увек у праву и кад објективно није, учинио је ту делатност непопуларном. Послодавци мале плате оправдавају високим дажбинама. Када угостимо страног туристу, кажу, ми се бавимо извозом и зато траже да се ПДВ на храну у угоститељским објектима, који је сада од 10 до 20 одсто, смањи, као што је то случај у неким земаљама.

"Мислим да је негде око седам одсто у Црној Гори и Хрватској на храну. То је заиста драстична разлика и самим тим све што плаћамо на крају месеца је доста велики број", каже Маја Вардић из ресторана "Ниво".

"Набавне цене су нам исте као у иностранству, а нисмо у могућности да наплатимо услугу на прави начин колико они могу да наплате, с обзиром на број туриста који њима долази, и платежну моћ људи који бораве тамо", објашњава председник Удружења угоститеља Суботице Вјекослав Острогонац.

Проблем кадрова у угоститељству и хотелијерству у целој Европи старији је од короне, али га је она продубила. Затварање хотела и ресторана или знатно смањен промет током ковид година, многе је оставио без посла. Ретки су послодавци који су део профита годинама стицан, утрошили на ублажавање проблема и задржавање радника. А ко једном изађе из неке професије, поготову лоше плаћене, тешко се у њу враћа.

"Западна Европа има мегапроблем и упорно рачунају на нашу радну снагу. Последња информација коју смо добили из Аустрије је да они планирају да велики део радне снаге, угоститељске, квалитетне снаге доведу у Аустрију да раде, што ће онда код нас да направи мегапроблем. Ако га не будемо решили у року од два месеца, заиста ћемо остати већ у мају без радне снаге", тврди директор ХОРЕС-а Георги Генов.

Исплаћивање минималне зараде на рачун, а остало у готовини, још је један проблем с којим се суочавају запослени у угоститељству. О висини пензије коју ће једног дана примати, млади најчешће не размишљају, али су веома забринути што их банке не сматрају поузданим клијентом за добијање, на пример, стамбеног кредита.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара