Читај ми!

Скуп за очување академског интегритета у Новом Саду

Скуп против прогона професора и за очување академског интегритета и аутономије одржан је испред Филозофског факултета у Новом Саду, а повод су претње упућене ванредном професору тог факултета Динку Грухоњићу. На скупу су се обратили професори Владимир Михић и Мина Ђикановић.

"Ми нисмо овде да бранимо било чије ставове, нити било коме од нас треба да бранимо ставове. Ми смо овде да бранимо право да неко има став, а да због тога не буде кажњаван, не буде процесуиран и не буде развлачен по блату, поготово када су те изјаве или потпуно лажне, или измонтиране, или потпуно извучене из контекста", рекао је Владимир Михић, професор Одсека за психологију, Филозофског факултета у Новом Саду.

Грухоњићу већ дуже од недељу дана стижу претње смрћу и увреде због монтираног снимка објављеног на друштвеним мрежама у коме, наводно, велича злочинца Динка Шакића. Професори истичу да као академски грађани не бране нужно све ставове Грухоњића, већ његово право и право свих да имају став и да га искажу јавно.

Професори су позвали Филозофски факултет и Универзитет у Новом Саду, који се до сада нису јавно оглашавали, да заштите своје запослене.

Након скупа новинарима се обратио и Грухоњић који је захвалио свима који су подржали аутономију факултета, као и његову породицу и њега. Поводом захтева Студентског парламента да му се уручи отказ и најављене блокаде, уколико се то не учини, Грухоњић је рекао да су се оне до сада организовале да би се заштитиле колеге од политичког прогона, а не обратно.

Скуп је организовао део професора Филозофког факултета, након позива Студентског парламента да се Грухоњићу уручи отказ или ће од 28. марта почети са блокадом тог факултета. Скуп подршке одржан је и у петак, 22. марта, када је прекречен графит мржње исписан у улазу зграде у којој Грухоњић живи.

недеља, 28. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво