Читај ми!

ПРОНАЂИ МЕ! Нестала двогодишња девојчица у околини Бора

Двогодишња Данка Илић нестала је данас у приградском насељу Бањско поље код Бора. Први пут у Србији покренут систем ПРОНАЂИ МЕ! На терену је полиција, као и ватрогасци-спасиоци, припадници ГСС, ловци и бројни грађани. Из Ниша стигли припадници Жандармерије са псима-трагачима. У потрази за девојчицом користи се хеликоптер и дронови са термовизијским камерама. Потрага се наставља током ноћи, а очекује се да дође и министар спољних послова Братислав Гашић.

ПРОНАЂИ МЕ! Нестала двогодишња девојчица у околини Бора ПРОНАЂИ МЕ! Нестала двогодишња девојчица у околини Бора

Данка је нестала у 13.45 у насељу Бањско поље,Улица војводе Радомира Путника бр. 19 (град Бор). Смеђе је косе, браон очију, висине је око 85 центиметара, на себи је у тренутку нестанка имала љубичасте панталоне, маслинасто зелену јакну, црне патике и косу везану у реп.

Уколико имате информације, јавите полицији на број телефона 192.

На терену су полицајци, ватрогасци-спасиоци, припадници добровољног ватрогасног друштва и Горске службе спасавања. Очекује се да из Ниша ускоро стигну припадници Жандармерије са псима-трагачима. Акцији су се прикључили и грађани Бора, пријатељи и породица нестале девојчице којима је препоручено да се током ноћи врате кућама како не би ометали псе трагаче и да се поново прикључе ујутру.

У потрази је учествовало око 2.000 људи. Очекује се да на терен дође и министар унутрашњих послова Братислав Гашић.

Девојчица је нестала на неприступачном терену, обраслом густом шумом. Током поподнева подигнути су и дронови са термовизијским камерама.

Киша која је падала током дана додатно је отежавала потрагу.

У Србији је први пут покренут систем ПРОНАЂИ МЕ! који је намењен за хитно обавештавање јавности у случају нестанка малолетног лица, који ће омогућити брзу дистрибуцију информација свим грађанима преко ентитета надлежних за информисање јавности, када полиција процени да би објављивање ове информације у јавности допринело проналаску детета.

Хитно обавештавање подразумева слање поруке о нестанку малолетног лица са свим релевантним информацијама и то прекидом ТВ и радио програма, слањем СМС-а свим грађанима преко њихових мобилних оператора, приказима на екранима на ауто-путу, аеродромима, железничким и аутобуским станицама.

Јурић: Јавите се полицији, сваки минут је важан

Председник Центра за несталу и злостављану децу и иницијатор успостављања овог система Игор Јурић позвао је све грађане који имају неку информацију у вези са нестанком девојчице Данке Илић у околини Бора да се обрате надлежним органима.

Јурић је за Танјуг рекао да је, када су у питању нестала деца, сваки минут је веома важан и да је зато систем "Пронађи ме" веома битан.

"Важно је да људи који су добили поруку, поготово они који су у околини Бора, да се активирају и да све информације поделе са полицијом. Јер је свака информација сада значајна, и може да буде спасоносна. Зато се немојте устручавати, чак и да нисте потпуно сигурни, боље је да то поделите са полицијом", рекао је Јурић.

Према његовим сазнањима, људи на терену активирали су се јако брзо и да је систем ПРОНАЂИ МЕ! покренут онда када су били сигурни да је потребан.

У Србији је систем за хитно обавештење јавности о несталој деци почео да ради 25. октобра.

понедељак, 22. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару