Читај ми!

Геофизичка истраживања у Јајинцима – траже се масовне гробнице из Другог светског рата

У Спомен-подручју Јајинци, месту највећег страдања на територији окупиране Србије у Другом светском рату, почела су најсавременија геофизичка истраживања како би се утврдиле тачне локације масовних гробница.

У Јајинцима је током Другог светског рата стрељано и закопано, према проценама, готово 80.000 Срба, Рома и Јевреја. Осам деценија касније највећа масовна гробница на подручју тадашње окупиране Србије биће истражена.

"Ми ово чинимо 80 година по окончању Другог светског рата први пут – и то је оно што је забрињавајуће, и што је депримирајуће, и што је одраз многодеценијске неодговорности према нашим заједничким прецима страдалим у Јајинцима. Први пут ћемо бити у прилици да детектујемо тачне локације масовних гробница, како бисмо потом наставили са истраживањима", каже директор Музеја жртава геноцида Дејан Ристић.

Стручњаци ће користити две методе претраживања терена

Да би се гробнице лоцирале, у наредне три недеље претражиће се 2,5 хектара терена, и то методама које ће потпуно очувати терен, а препознати материјале садржане у земљи укључујући и оне људског порекла.

Није потребно да се спроводе археолошка ископавања.

"Геомагнетска метода након спаљивања, ту се задржава реманентна магнетизација, тзв. заостала магнетизација. Она постоји, и она може да се региструје овим финим апаратима који су врло прецизни, али ми уистину не знамо да ли је то расуто, да ли је то остало, да ли је нешто враћено у те јаме, да ли је коришћен неки материјал као рецимо креч, који прави велику разлику у карактеристикама тла. Тако да непознат је терен, видећемо, зато и идемо са две методе", објашњава геофизичар Владимир Милетић из Центра за нове технологије Виминацијум.

Највеће губилиште на територији Србије

Дејан Ристић подсећа да је само у Јасеновцу одузето више живота Срба.

"Поштујући чињеницу да је ово највеће губилиште из периода Другог светског рата на подручју Србије, а друго за нас Србе када је Други светски рат у питању, једино је Јасеновац већи од Јајинаца, али ово је највеће на нашој територији, због тога приступамо деликатно, обазриво и да не нарушимо достојанство погубљених и сахрањених", навео је Ристић.

Спомен-парк Јајинци поверен је на старање Музеју жртава геноцида. У току је и израда пројекта реконструкције чуварске кућице у оквиру Спомен-подручја, која ће бити претворена у простор за кустосе.

недеља, 14. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару