Читај ми!

Осмаци полагали пробни тест из математике

Око 67.000 осмака полаже пробни завршни испит за упис у средње школе. Данас су полагали тест из математике, а сутра их очекује тест из српског, односно, матерњег језика и предмета по избору.

Полагање пробног теста се организује сваке године и то је прилика да се ученици упознају са свим процедурама које их очекују на завршном испиту.

Када је реч о предмету по избору, ове године већина осмака се определила да полаже тест из географије. Следе биологија, историја, хемија и физика.

Након одржаног пробног испита, ученици имају могућност да уколико се предомисле промене предмет за полагање на завршном испиту. Промена предмета биће могућа од 8. до 11. априла.

Ђукић Дејановић: Тестове радите пажљиво и без треме

Министарка просвете Славица Ђукић Дејановић пожелела је ученицима пуно успеха током пробног завршног испита и поручила им да тестове раде пажљиво и без треме.

"Данашња симулација заправо треба да их научи каква су њихова понашања, осећања, став пре испита, током испита и иза испита... И оно што је најбитније, да виде да ли треба можда у неком од ова три предмета да ураде мало више да би им постигнућа била боља", навела је Ђукић Дејановићева.

Ученици кажу да су се за пробни тест спремали, као и да ће им значити да победе трему на завршеном испиту.

"Спремали смо се помоћу наших наставника који су нам држали припремне часове и помоћу моје е-Учионице. Такође, помоћу збирки које смо добили од школе. Сматрам да је пробни пријемни заправо ту да нам склони трему да је не бисмо имали на правом пријемном", наводи Јована Ђорђевић, ученица ОШ "Веселин Маслеша" Београд.

"Мислим да је пробни пријемни испит прилика да покажемо колико знамо и колико смо навежбали и такође да покажемо шта не знамо и на чему још треба да радимо", додаје Алекса Миловановић, ученик ОШ "Веселин Маслеша" Београд.

Део ђака озбиљно схватио пробни тест, осталима прилика да виде колико знају без много вежбе

Део ученика озбиљно је схватио пробу. Некима је, како кажу, циљ да виде колико могу да ураде без озбиљније вежбе.

Наставници су са осмацима додатно радили како би се ученици што боље припремили за пробни пријемни, али и за јун када је завршни испит.

"Kренули смо озбиљније да радимо припрему још у првом полугодишту, октобра месеца. Радимо још увек увелико", истиче Мирјана Марковић, разредни старешина.

Пробни пријемни је у техничком смислу исти као и завршни испит, и корисно је да осмаци запамте процедуру и навикну се на амбијент у којем полажу.

"После овога има довољно времена да се све исправи, допуни, стегне и притегне до завршног. Јесте корисно из нашег угла, нажалост из угла ученика није, не схватају, данима им причамо колико је важно да овај пробни завршни схвате и њему приступе баш као и правом завршном, међутим код њих је то све, потпуно им је свеједно, они ће то час, они ће то лако", наглашава Биљана Милановић, директорка Основне школе "17. октобар" у Јагодини.

Пробни пријемни полагали мали матуранти у 37 школа у Нишу

Пробни пријемни полаже нешто више од 2.800 осмака у 37 школа у Нишу. Укупно на нивоу Школске управе Ниш има око 4.800 малих матураната.

"Код нас у школи 93 осмака су изашла на пробни завршни испит, односно сви су се појавили. То само значи да су и они озбиљно схватили пробни тест. Он ће им послужити да пре свега провере своје знање, да знају на чему ће са наставницима да раде убудуће и један психолошки моменат растерећења од непознатог, да виде како изгледа та процедура", истиче Тијана Ранђеловић, директорка ОШ "Бранко Миљковић" у Нишу.

Нишки осмаци кажу да је тест није био лак, али да су вежбали и спремали се.

Сутра осмаци широм Србије од 9 часова полажу пробни тест из српског, односно, матерњег језика, а од 11.30 сати пробни испит из предмета по избору. Резултати се очекују наредне недеље.

Полагање завршног испита биће 17, 18. и 19. јуна.

уторак, 30. јул 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару