Читај ми!

УНС обавестио међународне новинарске и медијске организације о лажној вести коју је објавио РТК

Удружење новинара Србије (УНС) обавестило је Међународну (ИФЈ) и Европску федерацију новинара (ЕФЈ), као и још седам међународних медијских и новинарских организација, да је на сајту РТК на српском и албанском језику поново објављена лажна информација која је пре 20 година била окидач за догађај, светској јавности познат као Мартовски погром.

Удружење новинара Србије (УНС) се данас обратио ИФЈ-у, организацији Article 19, Европском центру за слободу штампе и медија (ЕЦПМФ), организацијама Free Press Unlimited и ОБЦ Трансеуропа, Репортерима без граница, International Press Institute (IPI) и мрежи SafeJournalists, а јуче председници ЕФЈ-а Маји Север.

Поменутe новинарскe и медијскe организацијe УНС је обавестио да је у вести РТК о годишњици Мартовског погрома наведено да су се тројица албанских дечака утопила у реци Ибар "док су бежала од групе српских младића".

УНС је истакао да је ова информација изазвала избијање немира 17. марта 2004. године, у којима је убијено 19 људи, уништено 39 цркава и манастира, попаљена села и урбане средине, претучено и малтретирано више од 900, а протерано око 4.000 Срба.

У обраћању је наведено и да је након реаговања УНС-а, на сајту РТК измењена вест, што је образложено "кориговањем након претходне ненамерне техничке новинарске грешке".

Међутим, УНС је истакао да је у информацији изостављено да је насиље 17. марта 2024. године било усмерено против Срба, док је остала формулација да је "уништена имовина и стотине приватних објеката Албанаца.

Међународним организацијама УНС је пренео и да се више од педесеторо запослених на ТВ каналу РТК2 на српском језику и у српској редакцији РТК1, укључујући директорку, новинаре, уреднике, сниматеље, монтажере и остале, оградило од спорног текста, захтевајући да се истражи професионална одговорност у вези с њим.

"Наглашавамо да је лажна вест непотписана, редакција иза ње не стоји, непознато је ко је аутор, али да менаџмент РТК као и у многим другим случајевима намеће објаве на које редакција не може да утиче", навео је УНС обраћајући се ИФЈ-у и осталим медијским и новинарским организацијама.

петак, 31. мај 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије