Надзорно тело Савета Европе за прање новца: Србија "углавном ускладила" већину препорука

Србија је остварила напредак у развоју система за борбу против прања новца и финансирања тероризма, закључак је извештаја Манивала (MONEYVAL), надзорног тела Савета Европе.

Министар финансија Синиша Мали оценио је извештај као потврду да смо на правом путу и истакао да ове добре вести утичу на побољшање имиџа земље у међународној јавности, наводи се у саопштењу.

Мали је навео да се унапређење односи на усклађености са препоруком о новим технологијама.

Из категорије "делимично у складу“ пребачени смо у категорију "углавном усклађено“ и то за 35 од 40 препорука и овај искорак је наш конкретан видљиви резултат рада на овом пољу у претходне три године када смо предузели додатне мере унапређивања“, истакао је Мали након објављивања извештаја.

Додао је да то значи да је Србија усклађена са свих 40 препорука, те да смо једина земља у ширем региону која се тиме може похвалити, напомиње се у саопштењу Министарства финансија.

Са овим резултатом више нисмо у обавези да подносимо извештаје на евалуацију, али смо снажно подстакнути да наставимо рад на унапређењу свих система који од Србије чине боље место за живот“, поручио је потпредседник Владе.

"Манивал" је саопштио да је од новембра 2021. Србија предузела додатне мере да идентификује и процени ризике за прање новца и финансирање тероризма који произилазе из активности виртуелне имовине и активности или операције пружалаца услуга виртуелне имовине.

Комитет експерата за процену мера против прања новца и финансирања тероризма (MONEYVAL) је надзорно тело Савета Европе коме је поверен задатак да процени усклађеност са основним међународним стандардима за сузбијање прања новца, финансирање тероризма и финансирање пролиферације оружја за масовно уништење, као и ефикасност њихове примене.

Манивал процењује 33 државе и територије и даје препоруке националним властима у погледу неопходних побољшања њихових система за борбу против прања новца и финансирања тероризма као и за сузбијање финансирања ширења оружја.

субота, 22. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије