Читај ми!

Кратак спој на унутрашњим инсталацијама – ко је надлежан за отклањање кварова у зградама

Након експлозије бојлера у становима зграде у Чачку, Електродистрибуција је констатовала да је пожар избио на унутрашњим инсталацијама зграде, те да није одговорна за такве кварове. Према закону, власници станова одговорни су за инсталације у својим домаћинствима, а проверу заједничких је потребно да покрену. Како осигурати да не дође до хаварије у згради или домаћинству, попут најновије у Чачку?

Станаре зграде у Улици Чачански партизански одред број два, сат и по пре поноћи узнемириле су експлозије – горели су и поједини струјомери, а у неким становима експлодирали су бојлери. Ватрогасци су брзо угасили пожар, а 35 најугрожених станара евакусали.

Станарка зграде у Чачку Стана Бабић прича да ју је позвао син који јој је рекао да изађе јер "пуца јако". Љубица Зељковић, станарка зграде, пак описује да се од дима створила магла као прашина.

Станар Зоран Грујовић изјавио је да је одмах схватио да не смеју да изађу у ходник због много дима.

"Одлучио сам да с децом останем у стану. Нико није повређен, нити настрадао. Пар људи је било у болници јер се нагутало дима", наводи Грујовић.

"Бројило није узрок"

Зграда која је стара пола века нема противпожарне степенице, а Електродистрибуција је током дана заменила струјомере.

Из "Електродистрибуције Чачак" наводе да је њихова екипа одмах изашла на терен и утврдила да је пожар избио на унутрашњим инсталацијама зграде и да се тек онда проширио на орман са мерним уређајима, као и да бројило није било узрок пожара.

"Наглашавамо да Електродистрибуција није надлежна за кварове на унутрашњим инсталацијама у зградама, нити може бити одговорна за последице пожара који су настали на унутрашњим инсталацијама, које припадају станарима зграде", наводе из тог јавног предузећа.

Провера инсталација

Одржавање електроинсталација је законски прецизирано. Треба их проверавати на три до пет година, у зависност од старости зграде.

Власници станова одговорни су за инсталације у својим домаћинствима, а проверу заједничких инсталација покрећу управници стамбених заједница.

"Професионални управници су у обавези да спроводе програм одржавања, који подразумева и проверу инсталација што је регулисано и Правилником о динамици и обиму текућег одржавања. Ангажује се фирма која одржава зграду и која је у обавези да то спроводи", објашњава Татјана Стругар, професионална управница стамбених заједница.

Брзо напуштање зграде

За проверу инсталација грађани треба да ангажују лиценциране фирме, што кошта до пет хиљада динара. У случају хаварије, попут ове у Чачку, ватрогасци саветују брзо напуштање зграде.

"Изласком на интервенцију, позивамо електродистрибуцију да искључе струју јер то може бити отежавајућа околност. Користе се или противпожарне степенице или степенишни простор у згради. Дисајне путеве могу да прекрију мокрим крпама како би се заштитили", истиче Бојан Вуковић, шеф смене Ватрогасно-спасилачког батаљона у Чачку.

Пожељно је да стамбене заједнице и станари осигурају оно што је у њиховој надлежности.

петак, 17. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара