Читај ми!

УНС: Особе које су Ани Лалић претиле смрћу треба да одговарају

Удружење новинара Србије протестује због претњи смрћу које је добила новинарка и председница Независног друштва новинара Војводине (НДНВ) Ана Лалић и тражи да надлежни органи пронађу одговорне.

Ана Лалић је за Дневник, који је емитован на телевизији Нова С, коментарисала изградњу цркве близу Штранда у Новом Саду и рекла да се "пита да ли је место једном сакралном објекту на улазу у купалиште, где се људи шетају у купаћим и јапанкама“.

Након тога, Ани Лалић су на приватни и пословни телефон стигле бројне претеће поруке, међу којима је и претња да ће “бити заклана у центру Новог Сада“.

НДНВ је ове претње пријавио тужилаштву за високотехнолошки криминал.

УНС истиче да новинари имају право да свој став изнесу и у текстовима који припадају аналитичким новинарским жанровима, и давањем изјава својим колегама, а да сви који нису сагласни са тим ставом могу одговорити у коментару, аргументовано, без претњи и увреда.

УНС подсећа да Кривични законик у члану 138 предвиђа строже казне за угрожавање сигурности новинара претњом “да ће напасти на живот и тело“. За ово дело предвиђена је казна од шест месеци до пет година затвора.

петак, 31. мај 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије