Најбољи амбасадори Србије у свету – 300 студената из иностранства у Крагујевцу уче медицину и српски

На Факултету медицинских наука у Крагујевцу студира око 300 вискошколаца из 18 земаља света. Наставу слушају на енглеском језику. Како би се лакше уклопили у нову средину и припремили за практичан рад са пацијентима, почели су да уче и српски језик.

За пет месеци, колико је у Крагујевцу, Рахул је већ научио да каже по коју реч на српском. Добро му иде, будући да се први пут сусреће са словенским језицима.

"Касније нам долази део када ћемо учити појмове везане за медицину, односно оно што ће нам требати за комуникацију с пацијентима и практичан рад на клиникама“, каже Рахул Азра, студент Факултета медицинских наука у Крагујевцу.

Неки већ знају ћирилицу

Они који су студије започели у Украјини, већ знају ћирилицу и лакше се сналазе у писању. Страхују од наших глагола, падежа, али ће и њих, кажу, заједно савладати.

"Свакодневно на паузама или после предавања одемо у неки кафић. Разговарамо шта смо научили, размењујемо речи на српском“, каже Најџел Мајкл Круз, студент Факултета медицинских наука у Крагујевцу.

Његова колегиница Шарон Мелисон Вагнер каже да ужива у учењу српског језика, јер ће касније моћи да боље комуницира са људима. 

Ни сада нису лоши. Уз осмех и помоћ савремених технологија, споразумевају се са колегама и Крагујевчанима. А ту су и професори, увек спремни да помогну. 

Проширивање видика учењем језика

"Махом су из Индије, из Марока, из Алжира имамо студенте, тако да је настава прилично живописна и том смислу, треба прилагодити материјале“, каже Марија Луковић са Филолошко-уметничког факултета у Крагујевцу.

"Надамо се искрено да ће то њима олакшати живот у граду. Где ћете лепше, него проширивати им видике кроз тако живу ствар као што је језик“, каже проф.др Невена Јеремић са Факултета медицинских наука у Крагујевцу.

Захвални на топлом пријему на факултету и у граду, управо страни студенти биће најбољи амбасодори Крагујевца и Србије у свету. Препоручују и другима да дођу и школују се на факултету који има међународни углед, високу позицију на Шангајској листи и увек атрактивне програме фармације и медицине на енглеском језику.

субота, 18. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара