Читај ми!

Пашалић: Насиље међу децом показатељ да као друштво и држава не улажемо довољно

Тешки облици насиља међу децом упозоравају да мере и активности које друштво и држава улажу нису довољне, поручује заштитник грађана Зоран Пашалић поводом Међународног дана борбе против вршњачког насиља. Истиче да, као друштво, не смемо да окрећемо главу ни од најблажих облика насиља. Заштитник грађана каже да посебно озбиљне последице по ментално здравље жртве има злостављање преко друштвених мрежа.

Заштитник грађана Зоран Пашалић каже да је вршњачко насиље веома озбиљан социјални и психолошки проблем, као и да тешки облици насиља међу децом указују да мере и активности које друштво и држава улажу нису довољне. 

Пашалић наглашава да вршњачко насиље обухвата различите облике агресивног понашања међу децом и адолесцентима – од вербалног и физичког насиља и социјалног искључивања, до насиља путем интернета, које, на жалост, доводи и до трагичног исхода.

"Не смемо окретати главу ни од најблажих облика насиља и на сваки вид насиља је потребно реаговати. Морамо обратити посебну пажњу на опасност од злостављања преко друштвених мрежа, јер га је врло тешко пратити, а може имати веома озбиљне последице по ментално здравље жртве", истиче заштитник грађана поводом Међународног дана борбе против вршњачког насиља.

Наводи да је због комплексности проблема важно имати одговарајуће политике које су усмерене према искорењивању свих облика насиља у друштву, као и према изградњи система вредности заснованог на међусобном поштовању, емпатији, разумевању и прихватању различитости.

"То подразумева координисане активности свих релевантних институција, укључујући образовне установе, родитеље, стручњаке, као и ширу заједницу", закључује заштитник грађана Зоран Пашалић.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво