Заштитник грађана најавио покретање поступка оцене уставности одредаба закона о родно осетљивом језику

Заштитник грађана Зоран Пашалић најавио је да ће покренути поступак оцене уставности одредби Закона о родној равноправности које се односе на употребу родно осетљивог језика.

Пашалић је то рекао поводом 21. фебруара, Међународног дана матерњег језика и истакао да су образовање, информисање и неговање културе на матерњем језику не само поштовање основног људског права, већ и основна ставка у чувању и очувању националног идентитета појединца и целе заједнице.

Додао је да без обзира на то да ли сте припадник већинског народа или националне мањине, треба да имате право да користите свој матерњи језик у јавним приликама, да се образујете и информишете, као и да стварате и негујете културу на свом језику, наводи се у саопштењу Заштитника грађана.

Пашалић је подсетио да је у Србији, поред српског језика, у службеној употреби 12 језика националних мањина у 42 локалне самоуправе, а да 60.000 деце похађа наставу на мањинским језицима на свим нивоима.

Kако је истакао, Србија је са својим законским нормативима у области заштите матерњег језика и писма умногоме изнад европског стандарда, и навео да је важна континуирана сарадња са националним саветима националних мањина у Србији на унапређењу постојећих права, као и у изналажењу модела наставе за побољшање нивоа знања српског језика деце припадника националних мањина.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво