Шта очекује оне који конкуришу за упис у Војну академију

Министарство одбране је од 15. фебруара расписало конкурс за упис ученика и кадета у војне школе у школску 2024/2025. годину. О томе које тестове ће они који конкуришу морати да полажу и које су предности школовања на Војној академији, за РТС су говорили начелник Војне академије пуковник Срђан Благојевић, као и кадети Ирена Котуровић и Саша Шушњар.

Војна академија је једина образовна установа те врсте која школује официре у Србији и баштини традицију стару 175 година.

“Све време свог постојања Војна Академија се мењала, реорганизовала и увек била спремна да одговори свим оним захтевима које је пред њу постављала њена војска и њена држава. Али њена мисија је увек била иста, а то је да обезбеди довољан број високо образовних, компетентних, стручних, морално чврстих, физички јаких будућих официра који су спремни да одговоре свим задацима који се пред њих поставе“, рекао је начелник Војне академије пуковник Срђан Благојевић.

На сајту Војне Академије, Министарства одбране као и војних школа могу се наћи информације о пријему на Војну академију.

Сви кандидати морају приступити психолошком тестирању, медицинском тестирању, тесту знања из математике и тесту знања из физичких способности.

Сви заинтересовани могу сваке суботе у периоду од 10 до 13 часова да дођу и упознају се са животом и радом свих кадета као и са свим условима које Војна Академија нуди.

Кадет Саша Шушњар са четврте године, смера пешадија, истиче да сва теоријска знања поткрепљују практичним радом у кабинетима, лабораторијама, тренажерима, као и на полигонима Војске Србије.

“Сви кабинети и полигони су опремљени модерном опремом која погодује сваком од студијског програма и баш то нам омогућава да се бавимо тим практичним радом који ће нас касније сачекати у јединици. И карактеристично је то што ми знамо да ће сва та теоријска знања и тај практични рад да нас сачека у јединици“, истакао је кадет Шушњар.

За разлику од Саше који је из Војне гимназије уписао Војну академију и Ирена Котуровић је ишла у цивилну гимназију.

“Тај период прилагођавања био је најтежи, јер сам дошла из цивилне структуре у војну средину, у којој све функционише на другачији начин у односу на оно на шта сам навикла, то је представљало за мене велики изазов. Међутим, радом и дисциплином све је достижно и све се постиже", поручила је кдеткиња Котуровић, која је четврта година смера ракетни системи.

уторак, 28. мај 2024.
16° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије