Дан научница – незаменљива улога жена у унапређењу науке, потребни једнаки услови

Председница Координационог тела за родну равноправност и министарка културе Маја Гојковић саопштила је да Србија препознаје незаменљиву улогу коју жене имају у унапређењу научних сазнања, подстицању иновација и покретању напретка у нашем друштву.

Маја Гојковић, поводом Међународног дана жена и девојака у науци, истакла је да је ово  дан који не само да признаје невероватан допринос жена у области науке, већ служи и као инспирација за нове генерације младих девојака које теже да разбију баријере и предрасуде у домену науке.

"Важно је да учинимо све да омогућимо једнаке услове и за жене у науци, као и да допринесемо да буду видљиве и добију признања која заслужују", поручила је Гојковић.

Гојковић је указала да данас славимо и  остигнућа жена широм света и одајемо почаст изузетним доприносима наших научниица које су оставиле неизбрисив траг у науци и академској заједници.

"Важно је да поново потврдимо нашу посвећеност креирању друштва у коме девојчице и жене у Србији могу да остваре своје снове у науци без предрасуда. Неопходно је да негујемо њихове таленте и пружимо им ресурсе и подршку који су им потребни да напредују у науци", нагласила је Гојковић.

"Жене да не одустају од циљева"

Гојковић је истакла да ће Србија наставити да инвестира у образовне програме, менторске иницијативе и могућности за развој каријере који подстичу радозналост, негују таленат и промовишу различитост у науци, саопштило је Координационо тело Владе Србије за родну равноправност. 

"Наука је универзални језик који нема граница и не познаје пол. Желим кроз овај дан да истакнемо важност подршке и подстицања девојчица да се упусте у свет науке и технологије. Моја порука девојкама и младим женама је да не одустају од својих циљева и да их не обесхрабре стереотипне поруке о постојању мушких и женских занимања", поручила је министарка.

недеља, 26. мај 2024.
23° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије