Прихваћен Предлог закона о САНУ

Одбор Скупштине Србије за науку прихватио Предлог закона о САНУ. Законом се проширирује база за финансирање Академије. Тај акт омогућиће да наука у Србији буде још перспективнија, рекао министар Ђелић.

Одбор Скупштине Србије за науку и технолошки развој прихватио је у начелу, Предлог закона о Српској академији наука и уметности (САНУ), који је поднела Влада, и проследио га Парламенту на усвајање.

Образлажући разлоге за доношење закона о САНУ министар за науку и технолошки развој Божидар Ђелић рекао је да се тим актом боље дефинишу имовина и извори финансирања те установе.

"Важно је да средства не буду обезбеђена само из Буџета већ да се створи могућност да се у то укључи и један број предузећа у Србији", рекао је Ђелић.

Министар је додао да се законом боље дефинише статус грађана који постају академци и нагласио да се усвајање тог закона омогућити да наука у Србији буде још перспективнија.

Када је реч о изменама и допунама Закона о научно-истраживачкој делатности, Ђелић је казао да је Стратегијом научног и технолошког развоја Србије предвиђено седам приоритетних области и нагласио да су неке од њих биомедицина, енергетика, заштита животне средине и борба против климатских промена.

Према његовим речима, Србија ће тим законом имати солидну базу за развој науке која је, како је навео, круцијални део друштва.

Центар за популаризацију науку

"Надамо се да ћемо кроз законе, стратегију и додатна средства у области науке успети да одговоримо на изазове у друштву, јер будућност Србије мора бити у знању", истакао је министар.

Ђелић је подсетио да је планирано отварање Центра за популаризацију науке, како би млади таленти могли да дођу и виде све оно што их интересује у тој области.

Ректор Београдског универзитета Бранко Ковачевић оценио је да наука мора имати комерцијалне резултате, односно да се мора видети колико је неки патент помогао да се у нечему напредује и колико је он важан за друштво.

Ректор је подсетио да је велики број младих протеклих година отишао из земље и указао да и привреда мора да инвестира у њих "јер је она корисник услуга".

Одбор је у начелу прихватио и предложене измене и допуне Закона о иновационој делатности, које предвиђају да се више средстава намени појединцу, иноватору.

Изменама закона предвиђено је и отварање Центра за трансфер технологије јер је Србија једна од ретких земаља која га још нема.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. октобар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи