Стејт департмент: Обесхрабрујућа одлука Апелационог суда у случају Ћурувија

Одлука Апелационог суда у Београду да преиначи првостепену пресуду и ослободи четворицу оптужених за убиство новинара Славка Ћурувије - Радомира Марковића, Милана Радоњића, Ратка Ромића и Мирослава Курака је обесхрабрујућа и представља тужан дан за новинарство у Србији, оценио је Стејт департмент.

"Обесхрабрујуће је видети да правда и одговорност за убице Славка Ћурувије остају недостижни, чак и 25 година након његовог убиства. Тужан дан за новинарство", навео је Стејт департмент у писаном одговору за Глас Америке.

Додаје се да Стејт департмент потврђује своју посвећеност да се окончају некажњивости за злочине над новинарима и позива глобалну заједницу да се уједини у тражењу одговорности за оне који усмеравају и врше насиље, узнемиравају и застрашују медијске раднике.

И ОЕБС критиковао одлуку суда

ОЕБС и више новинарских удружења и организација јуче су такође критиковали одлуку Апелационог суда.

Представница ОЕБС-а за слободу медија Тереза Рибеиро и шеф Мисије ОЕБС-а у Србији Јан Брату поручили су да су “затечени“ пресудом Апелационог суда.

“Чињеница да овај случај остаје нерешен 25 година након што је овај храбри новинар убијен крајње је узнемиравајућа. Некажњивост за овај тежак злочин не само да је изузетно болна за Ћурувијину породицу и колеге, већ је и дубоко разочаравајућа за цело српско друштво. Прави тест друштва заснованог на владавини права је како оно омогућава остваривање правде, посебно онима који се излажу ризику како би подржали вредности слободне медија“, навела је Рибеиро.

Огласиле се и опозиционе странке

После објављивања пресуде Апелационог суда реаговале су и поједине опозиционе странке.

Покрет слободних грађана (ПСГ) оценио је да одлука Апелационог суда да Радомир Марковић, Милан Радоњић, Мирослав Курак и Ратко Ромић буду ослобођени у поступку за убиство новинара Славка Ћурувије представља нову потврду да се, како се наводи, "цео државни апарат и све гране власти користе за одбрану режима Слободана Милошевића".

ПСГ тврди да се режим који је сада на власти не разликује ни по чему од режима из деведесетих и да због тога, како се наводи, "сва убиства новинара из тог периода остају до даљњег нерешена".

Демократска странка (ДС) је затражила од државног тужилаштва да искористи све правне и друге могућности да оспори законитост и легитимитет одлуке Апелационог суда којом су ослобођена четворица окривљених за убиство Ћурувије.

"Одлука Апелационог суда је била очекивана зато што је цео поступак од почетка вођен тако да окривљени буду ослобођени, што је постајало све очигледније како је време одмицало, али се ни тужилаштво ни јавност не смеју помирити са ослобађајућим пресудом", сматра ДС.

ДС истиче да од првог дана нема никакву дилему да је Ћурувија убијен по налогу из врха тадашње власти, а да су организатори и извршиоци у то време били на истакнутим местима у безбедносним структурама.

ДС наводи да су то потврдили и сви касније прикупљени докази и додаје да ће налогодавце, организаторе и извршиоце убиства Ћурувије морати да правди приведе следећа демократска власт.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво