Дан Новог Сада – Фебруарска награда Борислави Перић Ранковић, новорођеним бебама по 300.000 динара

Нови Сад слави 276. рођендан, у знак сећања када је 1748. стекао статус Слободног краљевског града у Хабсбуршкој монархији. На свечаној академији у Српском народном позоришту, додељена је Фебруарска награда Борислави Перић Ранковић, стонотенисерки и параолимпијки.

Потписом и печатом у свечаној повељи тадашње царице Марије Терезије, Нови Сад је добио данашње име, статус Града и грб. Новац су скупили грађани, а слободу су платили 80.000 тадашњих форинти.

"То је у суштини значило да сви пуноправни становници на територији Града уживају привилегију племства. То је значило бољи положај у судству, лакше напредовање у администрацији и ослобођење од бројних пореза, али и велику самоуправу града. То је довело до огромне акумулације богатства, због чега је Нови Сад брзо постао познат као српска Атина, средиште српске политичке и културне мисли", каже Петар Ђурђев, директор Историјског архива Новог Сада.

Симбол града голубица, у рукама је прослављене стонотенисерке за достигнућа у параолимпијском спорту и промоцију здравог живота и међуљудске толеранције.

"Можда мали знак пажње, али у ствари за мене много велики од Града Новог Сада, који је мене примио у своја недра, прихватио ме и омогућио ми да постигнем велике резултате", наводи Борислава Перић Ранковић, добитница Фебруарске награде.

Поклон бебама

Милан Ђурић, градоначелник Новог Сада истиче да од Бориславе Перић Ранковић можемо само да учимо.

"Дубок наклон жени која је стонотенисерка и параолимпијка. Освојила је бројне светске, европске и олимпијске медаље. Од ње можемо само да учимо", поручио је Ђурић.

Рођендан је прослављен и у Градској кући где је одржан пријем делегација градова побратима. Прва Новосађанка рођена када и њен град је Даница Богдановић, а поклон од 300.000 динара, добиће све бебе рођене данас у Бетанији.

субота, 01. јун 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије