Домаћи туристи хрле у бање и планине, али их инспекције заобилазе

Да се са Стратегијом развоја туризма до 2025. није много одмакло, потврђује извештај Државне ревизорске институције. Национални савет за развој туризма није одржао ниједну седницу, нити је поднео извештај о раду.

Према броју ноћења, домаћи туристи најрадије бораве у бањским и планинским центрима. Најатрактивнији су Врњачка Бања и Сокобања, Златибор, Копаоник и Тара.

Горан Чабаркапа из Сектора за сврсисходност пословања Државне ревизорске институције рекао је да у Врњачкој Бањи, на Тари и Златибору, републичка и локална туристичка инспекција нису спровеле ниједан надзор наплате и уплате боравишне таксе за 2020, 2021. и 2022. годину.

д наведених локалних самоуправа, једино су контроле наплате и уплате боравишне таксе вршене у општини Сокобања и општини Рашка. Локална туристичка инспекција је у 2021. години у Сокобањи извршила пет контрола правних лица и код једног контролисаног субјекта утврдила незаконитост – да није плаћен износ боравишне таксе у року, односно до 5. у месецу за претходни месец, у износу од преко 1.300.000 динара", рекао је Чабаркапа.

Између осталог и због тога, у Државној ревизорској институцији кажу да није учињено све што се могло за ефикасно планирање развоја туризма. Налаз поткрепљују чињеницом да нису донета сва документа и подзаконска акта, нису ажурирана постојећа и усвојена нова планска документа.

Ни оно што је усвојено, кажу, не спроводи се у целости. Закључују такође да не постоји праћење и извештавање о резултатима у спровођењу планских докумената.

Министарству туризма и омладине и Покрајинском секретаријату за привреду и туризам дато је десет препорука за отклањање неправилности.

"Очекујемо да ће спровођењем датих препорука бити остварена додатна вредност која би се огледала у доношењу планских докумената за развој туризма ради ефикасног планирања. Друго, доношење подзаконских аката у складу са законом, предузимање мера ради ефикаснијег спровођења активности", каже Душко Пејовић, председник Државне ревизорске институције. 

Ревизори констатују и да Национални савет за развој туризма није одржао ниједну седницу нити је Влади поднео извештај о раду. Исто је и у Покрајинском савету за туризам. Извештаји о реализованим активностима такође су изостали, па самим тим није могуће ни измерити достигнуте циљеве.

среда, 17. јул 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару