Право на свој динар - свака трећа мама нема контролу над кућним буџетом, мужеви одређују колико им је довољно

Маме у Србији правдају се партнерима како троше новац, ограничен им је приступ финансијским средствима, а неретко им партнери и не дозвољавају да купе шта желе. Свака трећа нема контролу над кућним буџетом. Оне које имају сопствени бизнис имају и додатни проблем – око трудничког и породиљског боловања, истиче предузетница Маша Ђурић.

Положај мама у породицама широм Србије није најповољнији – чак 26 одсто није задовољно начином на који се располаже новцем у њиховом домаћинству, показује истраживање "Финансијска независност мама у Србији: Право на свој динар".

boxPluginImg

Свакој десетој мами партнер ограничава приступ новцу, док 14,2 одсто партнера, односно мужева, сматра да има право да својим женама одређује колико им је новца "довољно". Више од четвртине (26,4 одсто), мора да се правда о томе где су потрошиле новац.

Не осећају се ни безбедно

Партнер свакој петој (20,4 одсто) не дозвољава да купи оно што жели, а  5,2 одсто њих је било приморано да на захтев партнера и против своје воље позајми новац или прода неку драгоценост.

Контролу над финансијама своје породице нема 29,4 одсто жена, односно свака трећа. Још алармантнија је чињеница да се 17 одсто мама не осећа безбедно поред својих партнера.

Право на породиљско

А жене које су предузетнице, када хоће да постану маме, имају проблем више. Мама предузетница Маша Ђурић је, гостујући у Београдској хроници, рекла да је искористила три месеца породиљског боловања, али је онда због клијената и финансија морала да се врати послу.

Машин муж, такође, један је од 350 који је прихватио да уместо ње оде на породиљско.

"То је једно од најбољих искустава које смо имали као породица, пре свега због повезивања мужа и детета и зато што нема онога – мама зна боље. Сада има ствари које тата боље ради", наводи Ђурић.

Потребне измене за једнакост

Према њеним речима, све више очева, поготово млађих, жели да се укључи у такав процес, што је сада према закону и могуће.

"Жене предузетнице немају право на трудничко и породиљско у односу на запослене, иако редовно плаћају порезе и измирују обавезе према држави. Мора да се измени да у том смислу будемо једнаке. Добро је што су мужеви жена предузетница добили право да могу да преузму бригу о детету", закључује Ђурић.

субота, 27. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару