Министарство здравља: Четири смртна случаја од великог кашља у претходних 13 месеци, вакцинишите децу

Министарство здравља саопштило да су у претходних 13 месеци евидентирана четири смртна случаја узрокована великим кашљем код невакцинисане деце млађе од три месеца. Из министарства поручују да је најзначајнија превентивна мера правовремена вакцинација против одојчади која су навршила два месеца, али и имунизација све остале невакцинисане и непотпуно вакцинисане деце. 

Министарство здравља саопштило је – поводом вести да је због великог кашља (пертуисиса) преминуло четворо деце на Институту за мајку и дете "Др Вукан Чупић" – да је према подацима из Сервиса јавног здравља од почетка године на територији Србије пријављено 253 случајева великог кашља, а да је у наведеном периоду забележен један смртни исход код невакцинисаног детета млађег од три месеца.

Наводи се и да су остала три смртна случаја узрокована великим кашљем, такође код невакцинисане деце млађе од три месеце, пријављена у периоду од јануара до децембра 2023. године.

Током претходне године евидентирано је укупно 1.342 потврђена случаја великог кашља.

Министарство здравља и Институт за јавно здравље Србије истичу да је најзначајнија превентивна мера у овом моменту да се правовремено обави вакцинација против пертусиса одојчади која су навршила два месеца, али и имунизација све остале невакцинисане и непотпуно вакцинисане деце. 

Процес имуницазије подразумева примарну вакцинацију са три дозе вакцине од навршених два до шест месеци живота и ревакцинације у другој години и пре уписа у први разред основне школе, наводи се у саопштењу Министарства здравља. 

Истиче се и да је велики кашаљ обољење које – ни након инфекције, а ни након вакцинације – не оставља дуготрајан имунитет.

"Имајући у виду да имунитет након последње примљене дозе вакцине која садржи компоненту против великог кашља траје од пет до 10 година, слабљење поствакциналног имунитета је један од разлога што је и највећи број оболелих у нашој земљи регистрован код особа узраста од 10 до 14, односно 15 до 19 година, које су последњу дозу наведене вакцине примиле у другој години живота", наглашено је у саопштењу. 

Министарство здравља истиче да је један од разлога повећања броја оболелих и пад обухвата вакцинацијом са три дозе у првој години живота, али и ревакцинацијом. 

"Подсећамо да старија деца и одрасле особе које имају било који симптом респираторне инфекције, а нарочито кашаљ, не би смели да буду у контакту са одојчади и малом децом која нису потпуно вакцинисана против пертусиса за свој узраст", закључује се у саопштењу Министарства здравља. 

субота, 29. јун 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару