УНС: Централна банка у Приштини обезбедила превод на српски језик

Новинарима који прате догађај који организује Централна банка у Приштини, након реаговања Удружења новинара Србије (УНС) са својим огранком Друштвом новинара Косова и Метохије (ДНКиМ) и Канцеларије повереника за језике у Приштини, обезбеђен је превод на српски језик.

Удружење новинара Србије (УНС) са својим огранком Друштвом новинара Косова и Метохије (ДНКиМ) раније данас је најоштрије протестовало јер новинарима који прате догађај који организује Централна банка у Приштини није обезбеђен превод на српски.

Када је новинарка Медија центра Чаглавица Сања Ђокић поставила питање - због чега на догађају није обезбеђен превод на српски језик, службеник за односе са јавношћу централне банке у Приштини Алберт Спахиу одговорио  је да "не зна".

Удружења новинара Србије (УНС), његов огранак Друштво новинара Косова и Метохије (ДНКиМ) и Канцеларија повереника за језике у Приштини су истакли да је у дану када је најављено укидање динара у платном промету на Косову и Метохији, укинуто и право новинарима да прате догађај на матерњем језику.

Колеге са терена обавестиле су Удружење новинара Србије (УНС) да је у међувремену обезбеђен преводилац и да им је омогућено да догађај, који је у органицији Централне банке Косова, прате уз превод на српски језик.

Централна банка у Приштини одлучила је крајем децембра да од 1. фебруара евро буде једина валута у употреби на Косову и Метохији, на шта су реаговали представници међународне заједнице захтевајући одлагање примене уредбе.

Званичници у Београду упозорили су да се таквом одлуком угрожава егзистенција и опстанак Срба на КиМ, те угрожава наставак дијалог и регионална стабилност.

петак, 17. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара