Закон о забрани пушења и даље у облаку дуванског дима

У Србији пуши трећина становништва, а према подацима Министарства здравља, годишње због употребе дуванских производа умре 20.000 људи. Др Биљана Килибарда са Инсититута "Батут" рекла је за РТС да учесталије обољевање од болести повезаних са дуваном утиче и на радну ефикасност, на чешћа боловања, тако да су последице свеукупне.

Закон о забрани пушења и даље у облаку дуванског дима Закон о забрани пушења и даље у облаку дуванског дима

Национални дан без дуванског дима ове године обележава се под слоганом: "365 дана без дувана“. Да ли ће бити више дана без дувана зависи и од примене новог закона, којим се забрањује пушење у свим затвореним јавним просторима који би, како је најављено, требало да ступи на снагу ове године.

Србија је једина земља у Европи где је још увек дозвољено пушење у угоститељским објектима.

Др Биљана Килибарда, шеф Канцеларије за превенцију пушења из Института за јавно здравље "Батут" рекла је за РТС да примена свих мера контроле дувана које су засноване на доказима, а оне укључују и забрану рекламирања и промоције дуванских производа и забрану пушења у затвореним јавним просторима, одвикавање од пушења и друге мере од којих је можда најзначајније повећање цена како би се смањила приуштивост цигарета - довеле су на глобалном нивоу до смањења учесталости пушења.

Како каже, не смемо заборавити ни социјалне последице, јер свака особа која оболи и превремено умре услед употребе дувана је велико оптерећење и стрес за целокупну породицу и друштво,

Учесталије обољевање од болести повезаних са дуваном утиче и на радну ефикасност, на чешћа боловања, тако да су последице свеукупне. 

У претходним годинама све више се води рачуна и о еколошким последицама употребе дувана, тако да се неке земље  одлучују да забране пушење на плажама, као што су то учиниле Италија и Шпанија, навела је Килибарда.

Колико "дуванске мере" утичу на превенцију пушења код младих

Др Килибарда је говорећи о младима, рекла да те мере утичу на превенцију пушења код младих.

Неке кампање од пре неколико година у Америци конкретно су позивале младе да управо они буду генерација без дуванског дима.

Указује да су се појавили нови дувански и никотински производи који у великом броју земаља нису били регулисани адекватно у моменту када су се појавили.

Саветовалишта за оне који желе да престану да пуше

Др Килибарда каже да врло често заборавимо на велику групу радноактивног становништва где је проценат пушења чак изнад просека, више од 40 одсто - то је становништво које је зависно од никотина.

"Болест је препозната међународном класификацијом болести. То су особе којима свакако треба пружити подршку и помоћ у одвикавању", рекла је Килибарда.

У циљу пружања подршке пушачима за одвикавање од пушења, "Батут" је уз подршку Светске здравствене организације и Министарства здравља покренуо интернет страницу ostavipusenje.rs где постоје информације о дуванским производима, a постоји и могућност да пушач који жели да самостално проба да се одвикне од пушења - направи свој лични план.

"Институт Батут је покренуо бесплатну телефонску линију 0800 200 002, где се могу добити бесплатни савети и попричати са саветницима сваког радног дана од 11 до 14 сати", рекла је Килибарда.

Милијарду евра од акциза

Приход државе од акциза од продаје дуванских производа је око милијарду евра.

У очекивању новог закона, Министарство здравља најављује кампању подизања свести о штетности дуванских производа.

среда, 31. јул 2024.
18° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару